Mai multi virusi in 2005

Apropo.ro / 05.01.2006, 12:02
Mai multi virusi in 2005
În anul 2005 au fost lansati peste 75.000 de virusi, de 3 ori mai multi decât în 2004, potrivit unui clasament realizat de BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei Softwin. În cele mai multe cazuri, aplicatiile care au provocat probleme în 2005 au fost de tip

În anul 2005 au fost lansati peste 75.000 de virusi, de 3 ori mai multi decât în 2004, potrivit unui clasament realizat de BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei Softwin.

În cele mai multe cazuri, aplicatiile care au provocat probleme în 2005 au fost de tip „bot” si „troian”, parte a unor atacuri mai complexe, incluzând campanii de spam sau phishing cu tinte precise.

„În 2005, nivelul de sofisticare al tehnicilor de inginerie sociala a atins un prag nemaiîntâlnit pâna acum. Se pare ca cei din spatele virusilor «de succes» au cunostinte foarte bune de psihologie, anticipând modul de reactie al oamenilor”, a declarat Bogdan Dumitru, reprezentant al BitDefender.

Topul este dominat de virusii din familia Zafi, care au provocat împreuna peste 24% din totalul infectarilor din 2005. Pe primul loc se afla Zafi.D, cu peste 15% din infectarile raportate. Varianta mai veche a acestuia, Zafi.B, ocupa locul trei, cu 8,83% din infectari.

Desi influenta sa a început sa scada, familia de virusi Netsky a determinat mai mult de 17% din numarul total de infectari, fiind urmata de virusii din clasa Mytob, cu o pondere de 6%.

Virusii românesti Antiman.A si Lovegate.V au produs peste 15% din infectarile informatice din România si s-au clasat în primele cinci locuri în clasament. Lovgate.V este un vierme descoperit în martie 2004 care se raspândeste prin e-mail si share-uri de retea si a provocat 8,75 % din totalul infectarilor din anul trecut.

Cel mai cunoscut virus românesc, Antiman.A, a obtinut locul patru, fiind urmat de Sober.AD, un vierme care se raspândeste prin e-mail trimitând mesaje false de la FBI, CIA sau BKA (Bundeskriminalamt) în limbile germana si engleza.

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii de securitate ale mediului IT, folosita de peste 41 de milioane de utilizatori.

Mediafax Business/ IT