Mai ştii bancnota de 2.000 de lei cu Eclipsa? Acum te poţi îmbogăţi cu ea!

De: Nicoleta Nicolae / 21.03.2015, 09:18
Mai ştii bancnota de 2.000 de lei cu Eclipsa? Acum te poţi îmbogăţi cu ea!
Eclipsa parţială de soare de vineri, 20 martie, le-a adus aminte românilor de unul din cele mai spectaculoase fenomene astronomice la care au asistat, eclipsa de Soare totală din 1999, care a stârnit numeroase controverse de-a dreptul apocaliptice.

Eclipsa totală de soare din 11 august 1999 a fost ultima eclipsă de acest gen din secolul XX şi a avut cei mai mulţi observatori din întreaga lume. Evenimentul s-a petrecut la graniţa cu noul mileniu, iar acest lucru a dus la stârnirea a numeroase controverse şi conspiraţii, preziceri apocaliptice, cauzate de frica de necunoscut.

La 2 august 1999, pentru comemorarea Eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, Banca Naţională a României a emis o bancnotă din polimeri cu valoarea nominală de 2.000 de lei,  aceasta fiind prima bancnotă din polimeri emisă de România şi totodată prima bancnotă din polimeri emisă în Europa.

Bancnota a ieşit din circulaţia odată cu trecerea la ron, însă în prezent, ea a devenit vedetă pe internet şi este achiziţionată cu succes de colecţionari.

Oferta nu este deloc mică, iar preţul de la care porneşte licitaţia începe de 5 lei şi poate continua până la 400 de lei, în cazul bancnotelor ieşite în ediţie limitată şi care se identifică prin seria 001A.

De altfel, unii comercianţi şi-au propus să tragă foloase serioase de pe urma eclipsei din 1999, astfel încât, preţul de pornire al unei bancnote cu eclipsă de 2000 de lei a atins chiar şi suma de 800 de euro, potrivit unui site de anunţuri, consemnează spynews.ro.