Maia Morgenstern și Tamara Buciuceanu, societari de onoare

Apropo.ro / 16.04.2004, 17:57
Maia Morgenstern și Tamara Buciuceanu, societari de onoare
Maia Morgenstern și Tamara Buciuceanu-Botez au primit, miercuri, titlurile de societari de onoare ai Teatrului Național din București (TNB), pentru activitatea lor artistica de excepție. Maia Morgenstern a fost prezentata de directorul TNB, Dinu Sararu,

Maia Morgenstern și Tamara Buciuceanu-Botez au primit, miercuri, titlurile de societari de onoare ai Teatrului Național din București (TNB), pentru activitatea lor artistica de excepție.

Maia Morgenstern a fost prezentata de directorul TNB, Dinu Sararu, drept o actrița din „generația tînara”, „disciplinata” în timpul actualelor repetiții la spectacolul „Iubire” de Lajos Barta.

„Vreau sa sper ca merit aceasta distincție, ca voi fi demna de ea. Nu prea știu eu ce înseamna artistul din generația tînara, dar ne vom lamuri”, a spus presei actrița în vîrsta de 42 de ani, interpreta rolului mamei lui Isus în filmul „Patimile lui Hristos” regizat de Mel Gibson.

Pentru Tamara Buciuceanu-Botez, distincția vine la doar o saptamîna dupa premiul pentru întreaga activitate acordat de UNITER. „De obicei, luna aprilie este plina de glume. Pentru mine a fost plina de surprize. Mai întîi premiul UNITER, iar acum acest titlu de noblețe. M-am gîndit mult și doresc sa merg mai departe în aceasta grea și frumoasa meserie”, a spus actrița, care are o experiența de 52 de ani pe scena.

În timp ce Tamara Buciuceanu-Botez poate fi vazuta la Teatrul Național în „Așteptînd la Arlechin” de Noel Coward, Maia Morgenstern se apropie de premiera spectacolului „Iubire”, în regia lui Grigore Gonța, în care joaca alaturi de Ion Lucian, Eugenia Maci, Mihai Fotino, Valeria Gagealov, Vitalie Bichir, Tania Popa, Razvan Oprea.

TNB a reînnodat tradiția acordarii titlurilor de societar și societar de onoare în 2001. De atunci, peste 40 de actori ai teatrului au primit asemenea diplome, printre ei numarîndu-se Radu Beligan, Dina Cocea, Carmen Stanescu, Florina Cercel, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Piersic, George Motoi și Rodica Popescu Bitanescu.

Unii dintre societari au ciocnit, miercuri, un pahar de șampanie cu noile venite în acest club. Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Mihai Fotino, Olga Delia Mateescu, Mircea Albulescu au fost cîțiva dintre cei care le-au felicitat pe Maia Morgenstern și Tamara Buciuceanu-Botez.

Titulatura de societar dateaza de la 1877, cind s-a dat prima Lege pentru organizarea și administrarea teatrelor din România.

Potrivit directorului Muzeului TNB, Ionuț Niculescu, societarii formau „o casta privilegiata”. Erau, printre altele, „proprietarii de drept” ai rolurilor care le adusesera glorie. Un tînar obținea o dublura numai cu acordul titularului. 

Aceasta stratificare discipol-maestru era susținuta de ideea ca un actor are nevoie de o familiarizare treptata cu „fața vazuta și nevazuta a scenei” pentru a-și stapîni meseria. Societariatul – care funcționa nu numai la Teatrul Național din București, ci și la cele din Iași și  Craiova – a fost desființat în 1930.

Mediafax

Tags: