Maimutele sunt bune la matematica!

De: Dragos Tanase / 19.12.2007, 13:26
Maimutele sunt bune la matematica!
Maimutele se descurca la fel de bine ca studentii la efectuarea calculelor simple de tipul adunarilor.

Maimutele se descurca la fel de bine ca studentii la efectuarea calculelor simple de tipul adunarilor, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, publicat in revista lunara PLoS Biology.

Studiile precedente au demonstrat deja ca oamenii si animalele impartasesc aceeasi capacitate de a reprezenta si compara mintal cifrele. Astfel, animalele, tinere sau adulte, pot face diferenta intre un grup de patru si unul de opt obiecte. Dar, abia de curand s-a demonstrat ca animalele pot face calcule mintale, au spus cercetatorii de la Universitatea Duke, autorii acestui studiu.

Elizabeth Brannon si Jessica Cantlon, autoare ale acestui studiu, au monitorizat cateva maimute macaci care au fost asezate in fata unor monitoare cu ecran tactil pe care erau prezentate un numar diferit de puncte. La un moment dat aceste puncte au disparut de pe ecran pentru a lasa loc unui nou numar de puncte.

Noua imagine a disparut pentru a face loc alteia, in care ecranul era impartit in doua, intr-o parte suma exacta a punctelor aparute in primele doua imagini si in cealalta parte un numar de puncte care nu avea legatura cu primele doua imagini. Maimutele erau recompensate daca recunosteau corect rezultatul adunarii. 76% dintre maimute au trecut cu succes de acest test.

Un experiment similar a fost efectuat pe subiecti umani, rata de succes fiind de 94%.