“Making a Murderer” – documentarul controversat pentru care Netflix a fost dat în judecată

De: Andra Voiculescu / 04.06.2021, 13:24

“Making a Murderer” este un serial documentar de televiziune scris și regizat de Laura Ricciardi și Moira Demos pentru Netflix.

Serialul prezintă povestea lui Steven Avery, un bărbat din comitatul Manitowoc, Wisconsin, care a executat 18 ani de închisoare fiind condamnat pe nedrept pentru agresiuni sexuale și tentativa de omor a lui Penny Beerntsen, în ciuda faptului că avea un alibi.

Ulterior, Avery a fost acuzat în 2005 și condamnat în 2007, pentru uciderea Teresei Halbach, la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate. Povestea este legată de cea a lui Brendan Dassey, nepotul său, acuzat și condamnat și el la închisoare pe viață, la vârsta de 16 ani, după ce a mărturisit că a fost complice la crimă.

Primul sezon a avut premiera pe Netflix pe 18 decembrie 2015 și relatează perioada cuprinsă între 1985 și 2007, prezentând arestarea și condamnarea lui Avery, în 1985, exonerarea și eliberarea sa ulterioară în 2003, procesul civil pe care Avery l-a intentat împotriva comitatului Manitowoc, arestarea sa din 2005 și procesul și condamnarea sa din 2007.

A fost filmat pe parcursul a 10 ani, regizorii mergând de la New York în Wisconsin în timpul filmărilor. Pentru a promova serialul, Netflix a lansat primul episod concomitent pe YouTube și pe platforma de streaming, lucru pe care nu l-a făcut pentru niciun alt program original.

În iulie 2016, Netflix a anunțat al doilea sezon, pentru a explora consecințele condamnării lui Dassey și numeroasele contestații care avuseseră loc. Al doilea sezon, cu 10 episoade, a fost lansat pe 19 octombrie 2018.

“Making a Murderer” a câștigat mai multe premii

“Making a Murderer” a câștigat mai multe premii, inclusiv patru Primetime Emmy în 2016. Ca producție, docuseria a fost comparată cu seria HBO „The Jinx” și podcastul „Serial”. „Making a Murderer” a fost vizualizat pe scară largă și a generat controverse considerabile, atât în ​​comitatul Manitowoc, cât și la nivel național. O petiție din decembrie 2015 adresată Casei Albe pentru a-l grația pe Avery a strâns peste 500.000 de semnături. Declarația Casei Albe a menționat că „președintele nu poate grația o infracțiune de stat”.

După ce Avery a fost condamnat pe nedrept și eliberat din închisoare în 2003, acesta a intentat un proces civil de 36 milioane dolari împotriva comitatului Manitowoc și a mai multor oficiali asociați arestării și condamnării sale.

Doi ani mai târziu, în 2005, Avery a fost arestat și acuzat de uciderea Teresei Halbach, o femeie fotograf de 25 de ani care a dispărut de Halloween. Soluționarea cazului de crimă Halbach a fost extrem de controversată. Steven Avery și avocații săi au susținut că totul a fost „înscenat” ca răzbunare pentru faptul că acesta a intentat proces după eliberarea sa din închisoare.

Petele de sânge găsite din interiorul mașinii lui Halbach se potriveau cu ADN-ul lui Avery, însă el a susținut că acuzația de crimă a fost un o înscenare pentru a discredita procesul său civil aflat pe rol.

Avocații săi au acuzat oficialii din Manitowoc că au falsificat dovezi după ce un flacon cu sânge al lui Avery, depozitat într-un dulap de probe de la procesul din 1985, a fost găsit cu sigiliile rupte și o gaură în dop. Acesta fapt a suferat că sângele din flacon ar fi putut fi folosit pentru a planta probe incriminatoare în vehiculul victimei.

Un detectiv care a apărut în documentar a dat în judecată Netflix

Recent, un detectiv care a apărut în documentul Netflix “Making A Murderer” a primit undă verde de la o curte federală din Wisconsin să dea în judecată Netflix pentru defăimarea sa. Lt. Andrew Colborn, de la biroul șerifului din comitatul Manitowoc, dorește despăgubiri de la streamer, după ce a susținut că i-a determinat pe oameni să creadă că el „le-a înscenat lui Steven Avery și Brendan Dassey” uciderea lui Halbach.

Colborn a declarat anterior pentru The Hollywood Reporter că nu mai este capabil să ducă o „viață liniștită și privată” din cauza serialului.

„Trăiesc într-o stare de vigilență constantă foarte asemănătoare cu cea a luptei și sunt în permanență de serviciu ca ofițer de aplicare a legii”, a spus el.

Când a intentat procesul inițial în 2018, avocatul lui Colborn, Michael Griesbach, a spus: „Reputația lui (Colborn) și cea a comitatului Manitowoc, în sine, au fost defăimate sever și pe nedrept”.

Kathleen Zellner este încă avocatul lui Steven Avery

Atât Dassey, cât și Avery (acum în vârstă de 58 de ani) se află încă în spatele gratiilor, însă fanii serialului vor să știe două lucruri: dacă va exista un al treilea sezon din “Making A Murderer” și ce se întâmplă acum cu cazul lui Steven Avery, cand serialul Netflix a atras atenția internațională pentru caz și a adus la lumină noi dovezi?

Kathleen Zellner este încă avocatul lui Steven Avery și continuă să lupte pentru dreptatea clientului ei. În ceea ce privește pașii următori, apelul lui Avery – și argumentele pro și contra – sunt deliberate de un judecător care va decide dacă lui Avery i se va oferi un nou proces.

Dacă acest lucru eșuează, apărarea ar putea chiar să escaladeze cazul Avery la Curtea Supremă din Wisconsin.

Dacă apelul lui Zellner îi va câștiga însă lui Avery un al doilea proces și va avea succes, va fi a doua oară când va fi eliberat din închisoare.

În decembrie 2020, Zellner a postat pe Twitter: „Steven Avery este puternic, sănătos și ferm ca întotdeauna în privința inocenței sale. Detaliile despre povestea pe care o spune despre 10/31 nu se schimbă niciodată”.

Pe 23 aprilie 2021, Kathleen Zellner a acuzat statul Wisconsin de „reținerea” probelor cruciale, după ce au fost prezentați noi martori, iar cu o astfel de dezvăluire este greu de imaginat că nu va exista un nou sezon al documentarului.

Sursa foto: Profimedia Images

Citește și: TOP 10 cele mai urmărite filme de pe Netflix din toată istoria platformei (apropotv.ro)