Maladia Alzheimer ar putea fi tratata

Apropo.ro / 28.11.2011, 13:50
Maladia Alzheimer ar putea fi tratata
O echipa de medici si cercetatori canadieni au reusit sa regenereze tesuturile nervoase afectate de Maladia Alzheimer, boala considerata pana acum ireversibila.

Tehnica de tratament folosita este asemanatoare cu cea care a dat roade in cazul bolnavilor de Parkinson, depresie si sindrom Tourette: stimularea zonei afectate din creier cu ajutorul unor electrozi implantati chirurgical.

Cercetarile au fost efectuate timp de un an de zile, asupra a sase pacienti voluntari. La sfarsitul acestei perioade, la unul dintre pacienti s-a observat regenerarea tesutului nervos cu 5%, iar in cazul altuia, cu 8%, la acesta consemnandu-se si revenirea memoriei. Profesorul Andres Lozano, seful echipei de cecetatori, a declarat, referitor la procentul de 8% ca este „imens”, in conditiile in care este pentru prima data cand se constata o regenerare a tesutului afectat de Alzheimer.

Cercetatorii canadieni se pregatesc sa verifice eficacitatea tratamentului initiind o noua runda de experimente, care va incepe in aprilie 2012, cu participarea unui numar de 50 de pacenti.

Alzheimer se manifesta prin pierderi de memorie si dezorientare si este forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in varsta, devenind tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii.