Mallorca – paradisul hispanic, cu radacini maure

Apropo.ro / 03.08.2004, 14:44
Mallorca -   paradisul hispanic,   cu radacini maure
Situata pe coasta de est a Spaniei, Mallorca este una dintre cele mai populare destinații de vacanța din lume și, cu siguranța, cea mai ravnita din zona mediteraneana. Micul "paradis" cuprinde sute de cladiri moderne, plaje însorite, hoteluri și magazine


Situata pe coasta de est a Spaniei, Mallorca este una dintre cele mai populare destinații de vacanța din lume și, cu siguranța, cea mai ravnita din zona mediteraneana. Micul „paradis” cuprinde sute de cladiri moderne, plaje însorite, hoteluri și magazine opulente, ce ispitesc turiști din toate colțurile lumii.

Cel mai atragator oraș de pe insula, și capitala acesteia, este Palma de Mallorca, o destinație vesela și cosmopolita. Adorata de celebritați și regalitate, aceasta combina frumusețea naturala cu modernul, fiind punctul ideal de pornire în explorarea întregii insule. Palma de Mallorca este un oraș șic, agitat zi și noapte, a carui principala atracție o constituie superba catedrala gotica La Seo. O data vizitata aceasta, e timpul sa-ți îndrepți atenția spre muzee, sa admiri arhitectura gotica, desavarșita, ce împanzește orașul și, nu în ultimul rand, spre vestigiile ocupației maure.

De ce sa alegi Mallorca

Cu o flora și o fauna mai mult decat bogata, Mallorca este plina de livezi ispititoare de portocali, lamai și ananași, iar palmierii pitici și florile salbatice (zambile, violete, gladiole etc.) rasar la tot pasul. Reptilele, caprele salbatice și iepurii sunt, de asemenea, locuitori de baza ai insulei, în timp ce pasarile migratoare te încanta cu trilurile lor doar vara. Daca ai plecat de acasa cu gandul la aventuri relaxante, în Mallorca te mai așteapta ceva! Multa distracție, sporturi „ude”, plaja, muzica și voie buna. Porțiunile mai puțin deluroase de pe insula sunt ideale pentru ciclism, așa ca îți poți satisface chiar și pofta de plimbare pe doua roți. În cazul în care preferi sporturile de apa, plajele de aici îți ofera ore întregi de canotaj, surfing și scufundari. Nu uita nici de parcurile acvatice, unde te așteapta o mulțime de lucruri inedite!

Atracții turistice

Daca vizitezi Mallorca doar pentru soare și distracție, merita sa iei o pauza de la plaja și sa faci turul insulei, pentru a descoperi pescariile, manastirile și monumentele istorice, muzeele și peisajele extrem de spectaculoase.

Principalul punct de atracție este catedrala La Seo, o splendida construcție gotica ce adapostește moaștele Sfantului Sebastian, ocrotitorul orașului. Peste drum de aceasta, se înalța sobru Palau delÂ’Almudaina. Construit de mauri, iar, mai tarziu, devenit reședința regilor mallorchini, palatul este înconjurat de o minunata gradina amenajata în stil maur, decorata cu fantani arteziene, ce ofera o panorama de neuitat vizitatorilor.

Castell del Bellver este un alt loc care merita vazut. Ex-reședința de vara a familiei regale gazduiește azi Muzeul Municipal din Palma. Nici Banys Arabs, singura cladire maura ramasa intacta, nu trebuie ocolita. Piscina acoperita din cartierul medieval se distinge printr-o eleganta arcada sub forma de potcoava și o gradina presarata cu mese de picnic, care te întampina la intrare.

Dupa ce ai vizitat toate acestea, te poți întoarce liniștita pe plaja. Poți încerca și plajele din apropiere de Palma: El Arenal – situata cu 11 km mai jos de oraș, atrage turiștii cu restaurantele, barurile și hotelurile de lux, cu nisipurile albe și apele ei turcoaz; Marineland, unde te așteapta delfini, caluți de mare și papagali, care se dau în spectacol; El Molinar, Can Pastilla și Es Trenc, cea mai populara plaja, situata la intrarea în Mallorca.

Cand e bine sa mergi

Deși se poate lauda cu 300 de zile însorite pe an, sezonul de varf în Mallorca cuprinde, cum era de așteptat, lunile de vara (iunie, iulie, august). În aceasta perioada, orașele insulei devin aproape neîncapatoare, plajele par sa țipe de aglomerație, iar prețurile restaurantelor și hotelurilor cresc vertiginos. Este perioada în care ai parte de cea mai multa distracție, de apa calda și de temperaturi ce dau pielii coloritul pe care ți-l dorești. În septembrie-octombrie prețurile scad, insula este mai puțin populata, iar vremea este înca placuta.

Alegerea îți aparține!