Mame minore, sau copii cu copii

Apropo.ro / 03.08.2004, 14:38
Mame minore,   sau copii   cu copii
Majoritatea mamicilor minore din Romania ajung însarcinate din lipsa informațiilor privitoare la mijloace contraceptive. În special la sate, unde mentalitațile sunt mai greu de schimbat, oamenii refuza aceste mijloace, preferand sa recurga la avorturi repetate. Nu o las pe


Majoritatea mamicilor minore din Romania ajung însarcinate din lipsa informațiilor privitoare la mijloace contraceptive. În special la sate, unde mentalitațile sunt mai greu de schimbat, oamenii refuza aceste mijloace, preferand sa recurga la avorturi repetate.

Nu o las pe soția mea sa ia pilule, ca daca știe ca nu poate ramane gravida, are motive sa ma înșele”, l-am auzit spunand pe un „provincial”, sau „Mai bine face un avort, decat cancer de la pastile”… Minorele care raman însarcinate sunt fie dezinformate, fie inconștiente. În afara accidentelor și a violurilor, sunt fete care efectiv nu știu ce-i acela un prezervativ, sau care cred ca poți ramane însarcinata de la un sarut sau prin sex oral. Parinții se feresc sa abordeze astfel de subiecte, așa ca ele iau de bun ce afla de la așa-zișii prieteni, care de cele mai multe ori le spun „lasa, n-avea tu grija, ca am eu”. Sunt rare cazurile în care minorele care nasc pastreaza copilul. De obicei îl abandoneaza pe unde nimeresc sau, în cazurile fericite, nasc la maternitate și îl încredințeaza spre adopție.

Unii copii sunt încredințați spre adopție

Am aflat apoi ca exista o mamica minora la Centrul Maternal Saftica. Tatal ei a murit cand ea avea un an și doua luni, și a ramas într-o garsoniera împreuna cu mama ei, și cu doi frați mai mari, într-un sat de pe langa București. Mama a dezvoltat în timp o relație de concubinaj cu un barbat alcoolic. Cu un an în urma, mama a avut un accident în urma caruia a stat în coma aproape o luna, timp în care concubinul a dat-o afara din casa pe minora. Ea a plecat la Iași, la bunicii ei, și acolo a cunoscut un baiat cu care a locuit… pana cand a ramas însarcinata, și a fost alungata. În urmatoarele luni, a locuit la un CAP, unde se prostitua pentru bani de mancare. Cand a gasit-o mama ei, era deja însarcinata în luna a șasea, și era prea tarziu pentru un avort. Acasa nu o primea tatal vitreg, așa ca a locuit pana cand a nascut la sora ei, care e casatorita și are un copil. A nascut un baiețel perfect sanatos, iar cei de la Maternitatea Spitalului Municipal au luat legatura cu Centrul Maternal. Nimeni nu o accepta cu un copil, și nici ea nu este pregatita pentru a fi mama mai mult decat biologic, așa ca s-a gasit o familie adoptiva pentru micuț. Un unchi al ei, mai înstarit, a acceptat sa-i dea bani de chirie pentru a locui în același bloc cu restul familiei, și o va întreține pe durata școlarizarii. Ea are 16 ani și doar 7 clase, dar vrea sa continue școala. Toate aceste informații ne-au fost furnizate de catre d-na Ioana Nedelcu, directoarea Serviciului pentru probleme de protecție de tip familial.

Uneori, familia înfrunta „gura lumii”

Un alt caz am întalnit cand eram în liceu. O colega de la o clasa mai mica, Diana, a ramas însarcinata cu prietenul ei. Erau prea mici amandoi pentru o casatorie. Mama ei a înțeles situația, deși a aflat cand Diana mai avea doar o luna pana sa nasca. Copilul este crescut de familia Dianei, tatal îl viziteaza, este recunoscut ca nepot și de parinții baiatului, iar acum merge deja la gradinița. Numai ca Diana, deși a reluat școala anul urmator, s-a maturizat brusc. Maternitatea schimba profund o femeie, iar ea s-a transformat din copil în femeie foarte devreme, cand de-abia împlinise 14 ani.

Astfel de cazuri ar trebui sa fie considerate motive suficiente pentru ca, la orele de dirigenție, copiii sa învețe despre mijloace contraceptive. Chiar daca în strainatate este promovat sexul oral în școli, în ideea prevenirii sarcinilor la minore, mai devreme sau mai tarziu curiozitatea sau alte motive îi vor determina pe adolescenți sa aiba relații sexuale, și e de preferat sa știe ce fac, din surse de încredere, nu din auzite.

Cele norocoase ajung la Centre Maternale

La Centrul Maternal Maria am gasit doua cazuri de mamici minore. Alexandra are 17 ani și este însarcinata în luna a 8-a. Este doar un copil ea însași, nu e pregatita sa ia viața în piept și sa lupte. A venit de doua saptamani, timp în care a fost deja înscrisa la un medic de familie, la medicul ginecolog de la spitalul Cantacuzino, cu care va naște, i s-au facut analizele… Pe tatal copilului îl cunoaște de doi ani. El are 19 ani, și lucreaza acum ca paznic, dar are pregatirea necesara pentru a fi mecanic auto. A mai fost însarcinata, dar familia a forțat-o sa faca o întrerupere de sarcina. I-a parut rau și a hotarat ca vrea neaparat un copil cu Dan, așa ca a ramas din nou însarcinata. Pentru ca nu se înțelegea cu mama și fratele ei, care o bateau des, a plecat de acasa și s-a mutat la iubitul ei. Familia acestuia a fost însa împotriva relației lor, și au început scandalurile. Celor doi li s-a întamplat chiar sa fie nevoiți sa doarma pe strada iarna, cand ea era deja gravida. Școala a întrerupt-o cand a ramas prima data gravida, în clasa a noua. Dupa naștere va reveni cu copilul la Centrul maternal Maria, și cei de acolo o vor ajuta sa-și continue studiile, sa-și gaseasca o locuința, și, eventual, sa se angajeze… Tot aici am cunoscut-o și pe Adriana Zaman, o mamica de 17 ani, al carei baiețel a fost botezat chiar de d-na Constantina Toader, directoarea Centrului Maternal „Maria”. Tatal copilului s-a angajat deja, și vor locui în curand cu chirie, iar Adriana a învațat sa aiba grija de copilul ei, ajutata fiind de cei de la Centru.