Manelele: pro sau contra?

Apropo.ro / 13.05.2006, 16:23
Manelele: pro sau contra?
Melopee veche, cântec balcanic sau poluare sonora? Dans din buric sau tortura cu acordeonul? Doua pareri contrare, de la un critic literar și un cântareț. Dan C. Mihailescu, critic literar First contact Johnny Raducanu e primul care mi-a vorbit de manele. Eu

Melopee veche, cântec balcanic sau poluare sonora? Dans din buric sau tortura cu acordeonul? Doua pareri contrare, de la un critic literar și un cântareț.

Dan C. Mihailescu, critic literar

First contact

Johnny Raducanu e primul care mi-a vorbit de manele. Eu reținusem o manea pe un disc al Mariei Tanase și el mi-a confirmat ca maneaua de azi e total deformata fața de ea ca melodie originara, care era strict instrumentala, cântata numai la instrumente tradiționale.

La noi este o țiganizare progresiva, începând cu faptul ca România nu a avut dupa 1989 nici un proiect pentru ea însași; nici un partid politic nu a știut ce vrem noi de la aceasta țara. În lipsa unui proiect de țara, totul a mers la improvizație. Felul nostru de a fi este acum antinomic fața de rânduiala care era în perioada interbelica. Acum se traiește la plesneala, la improvizație, se dau tunuri în economie, în politica se fac alianțe peste noapte, culturalicește se traiește de la o zi la alta. De aici pâna la țiganizarea îmbracaminții, a obiceiurilor, a mentalitaților nu era decât un pas. Lipsa de rușine, lipsa de Dumnezeu, decreștinarea, decerebrarea, dezumanizarea au dus la o bagare totala de picioare în orice.

Vali Vijelie, cântareț

O manea buna, cum spuneți dumneavoastra, trebuie, în afara de a avea o melodie buna, sa vorbeasca despre viața, despre lucruri pe care le gasești în fiecare zi: dragoste, familie, copii, nefericire… Nu trebuie sa deranjezi pe nimeni, sa nu se supere nimeni.

Eh… Ce sa zic? Uite, am dat la un moment dat pe Taraf TV și am vazut numai porcarii. Asta e și din vina noastra, pentru ca nu ne promovam – deși înțeleg ca acolo, la postul respectiv, artiștii platesc ca sa intre pe post. Dar asta e, nu toți cântareții pot fi buni, mai sunt destui care cânta piese proaste. Mulți spun ca nu le plac manelele, dar, daca îi deranjeaza ceva, ar trebui sa spuna: ce nu va place? Versurile? Linia melodica? Daca e vorba de versuri, ele nu incita la violența, de exemplu – vorbesc despre viața de fiecare zi. Nu toate manelele sunt la fel! Cei care știu pot sa va spuna ca sunt greu de cântat; sunt câțiva care pot sa cânte orice, inclusiv manele: Marcel Pavel, Andra… Noi, daca genul asta o sa moara, putem oricând sa cântam altceva.

Citți mai multe din argumentele oferite de fiecare dintre parți, doar în

Tags: