Manuscrisele lui Leonardo da Vinci vor fi disponibile online

Apropo.ro / 12.07.2007, 11:33
Manuscrisele lui Leonardo da Vinci vor fi disponibile online
Mii de desene, schite si documente continand teorii stiintifice de-ale lui Leonardo da Vinci vor fi disponibile online, informeaza Telegraph.co.uk. Pana acum, la aceste documente nu avea acces oricine, insa Muzeul National Leonardo da Vinci, aflat in orasul sau natal a promis sa scaneze in

Mii de desene, schite si documente continand teorii stiintifice de-ale lui Leonardo da Vinci vor fi disponibile online, informeaza Telegraph.co.uk. Pana acum, la aceste documente nu avea acces oricine, insa Muzeul National Leonardo da Vinci, aflat in orasul sau natal a promis sa scaneze in jur de 12000 de pagini si sa creeze o arhiva Leonardo da Vinci.

Site-ul numit www.leonardodigitale.com va fi finantat de Uniunea Europeana. Pana in prezent au fost scanate 3000 de pagini.

Desenele, apartinand sfarsitului secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea demonstreaza capacitatea incredibila a artistului de a aborda teme din geometrie, astronomie, botanica, zoologie, anatomie si arta razboiului.

Toate documentele sunt scrise in oglinda. Leonardo a ales sa scrie astfel pentru a preveni estomparea scrisului. Totusi, multe sectiuni din text sunt destul de dificil de descifrat, deoarece listele de cumparaturi ale inventatorului sunt inghesuite pe langa instructiunile tehnice.

Munca lui Leonardo da Vinci este raspandita in toata Europa sub forma a 10 manuscrise. Desi o mare parte din documente au fost aduse in Italia dupa moartea lui, in 1519, arhivele au fost de multe ori separate iar multe dintre ele au ajuns apoi in mainile lui Napoleon. Unul dintre codice a fost cumparat la o licitatie de Bill Gates pentru suma de 30,8 milioane de dolari in 1994, devenind cea mai scumpa carte din lume. Desi site-ul este in prezent in limba italiana, se asteapta ca in doua luni sa apara si o sectiune in engleza.

Manuela Stoicescu

Tags: