Marcel Iureș joacă în două producții americane de succes

De: Carmen Ulian / 03.05.2014, 12:00
Marcel Iureș joacă în două producții americane de succes
De curând s-au împlinit 20 de ani de la debutul său la Hollywwod, iar Marcel Iureș continuă să facă parte din distribuțiile unor producții de renume.

Marcel Iureș a debutat la Hollywood, în urmă cu 20 de ani, în pelicula „Interviu cu un vampir”. Actorul în vârstă de 62 de ani încă mai primește oferte de roluri în producții celebre.

După rolurile din „Pacificatorul” și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii”, cele mai noi producții ale sale sunt, de fapt, două seriale de televiziune, „Polițiști fără frontiere” și „Riposta”. În primul a interpretat rolul rusului Alexander Dimitrov și a apărut doar în două episoade alături de celebrii actori Donald Sutheraland și William Fichtner.

Pentru cel de-al doilea serial, actorul nostru a jucat până acum în șapte episoade filmate și difuzate anul trecut în perioada septembrie-octombrie, alături de Rhona Mitra. Personajul lui Iureș se numește Archady Ulyanov, iar rolul ar putea continua și anul acesta.

Marcel Iureș a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. Activitatea sa artistică este legată în principal de teatru.

Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România.

În prezent, el joacă pe scena Teatrului Act în trei piese regizate de Alexandru Dabija: „Creatorul de Teatru” (de Thomas Bernhard), „Ultima bandă a lui Krapp” (de Samuel Beckett) și „Capra sau Cine e Sylvia?” (de Edward Albee). Cele mai importante roluri în teatru: „Richard al II-lea”, „Richard al III-lea” (regizată de Mihai Măniuțiu), „Hamlet” (regizată de Liviu Ciulei), „Caligula” de Albert Camus (regizată de Mihai Măniuțiu), Beckman („Afară în fața ușii”) de Wolfgang Borchert (regizată de Mihai Măniuțiu). La Teatrul ACT a mai jucat în piesa „Cetatea Soarelui” (în regia lui Mihai Măniuțiu).

Cariera internațională a lui Marcel Iureș este legată de câteva roluri în filme, dintre care cele mai cunoscute:Amen, Războiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibilă, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului și Pacificatorul.

Performanțele sale artistice în domeniul teatral sunt legate și de importante roluri în teatrul de televiziune (înainte de 1990) și în teatrul radiofonic național.

Din 2004 este președintele Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”. În 2006, a dublat în română vocea lui Doc Hudson, în producția Pixar/Disney Mașini. În 2007 semnează lectura audio-book-ului Humanitas „Remember-Mateiu Caragiale”.

Despre momentul în care a realizat că dorește să fie actor și despre modelele vieții sale, Marcel Iureș mărturisește: „Pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niște ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Și m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, așa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor și nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deși purtându-i. De aici a cam pornit totul.(…) Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă, că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, și un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva și din faptul că eu cred în povești cu îngeri și cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă.”