Marea Britanie reduce pensiile in plina criza

Apropo.ro / 17.12.2008, 10:47
Marea Britanie reduce pensiile in plina criza
Aproximativ 5% din pensionarii britanici au primit, din 1978 pana in prezent, mai multi bani, din cauza unei erori de calcul

Partidul Liberal-Democrat, de opozitie, a facut publica o greseala in aplicarea formulelor de indexare a pensiilor petrecuta in 1978. Aceasta eroare a permis ca 95.000 de fosti angajati la stat (membri ai fortelor armate, politisti, magistrati, profesori, functionari publici, medici etc.) sa primeasca necuvenit circa 126 milioane de lire sterline.

Liberal-democratii au dezvaluit gafa la o emisiune radiofonica a BBC, apoi au somat in parlament cabinetul Gordon Brown sa ofere explicatii, dupa ce, in prealabil, le oferisera laburistilor de la putere zece zile de tacere asupra subiectului, timp in care problema sa fie investigata. S-a descoperit ca, de fapt, guvernul era constient de eroare, dar nu avea de gand sa ia nicio masura pentru a o repara.

Ministrul de finante, Alistair Darling, a anuntat ca nu doreste sa-i puna retroactiv la plata, dupa ce guvernul a fost sfatuit ca "nu merita efortul”. O firma de consultanta a estimat ca, in mod practic, este imposibil a mai recupera banii. De altfel, si liderul Partidului Conservator, David Cameron, a declarat ca nu trebuie ceruti banii inapoi, probabil pentru ca si partidul sau se simte „cu musca pe caciula”.

Citeste mai mult despre gafa sistemului britanic de pensii, in Gandul.