Marea Britanie: Soferii diabetici raman fara permis, de la 1 octombrie

Apropo.ro / 22.08.2011, 15:48
Marea Britanie: Soferii diabetici raman fara permis, de la 1 octombrie
Un milion de bolnavi de diabet ar putea ramane fara permisul de conducere in Marea Britanie, incepand din 1 octombrie, din cauza unei noi directive europene, care ii declara incapabili sa conduca.

Noua regula, care se va aplica de la 1 octombrie, este valabila pentru bolnavii de diabet dependenti de insulina, care au adesea episoade de hipoglicemie sau stari de lesin din cauza unui nivel foarte scazut al glucidelor din sange. Astfel, cei care au avut doua episoade de hipoglicemie pe an, chiar si in timp ce stau in pat, nu vor mai putea sa conduca automobile.

Asociatia Diabeticilor din Marea Britanie a protestat fata de masura, afirmand ca aproximativ un milion de persoane diagnosticate cu tipul 1 si 2 de diabet, care folosesc insulina, vor fi „afectate negativ” de noua prevedere, adaugand ca nu exista nicio dovada ca soferii cu diabet zaharat prezinta un risc mai mare decat altii. Mai mult, membrii Asociatiei acuza Agentia de Eliberare Permise Auto ca aplica reguli mai stricte decat cele enuntate de Uniunea Europeana.

La randul sau, un profesor doctor specializat in diabet afirma ca „interpretarea normelor va avea un impact nedrept asupra multor diabetici care depind de condusul autovehiculelor”.

De cealalta parte, un purtatorul de cuvant al Agentiei de Eliberare Permise Auto afirma ca institutia si-a propus sa gaseasca o varianta de echilibru, pentru a se asigura ca doar cei care reprezinta o siguranta „pentru vietile noastre au dreptul sa conduca autovehicule”.