Marea Britanie „ține” la hackerii ei și nu îi extrădează

De: Marian Andrei / 17.10.2012, 11:00
Marea Britanie
Autoritățile americane s-au declarat ieri "dezamăgite" de decizia Londrei de a nu îl extrăda pe hackerul Gary McKinnon, acuzat de pătrundere în calculatoare aparținând armatei americane.

Gary McKinnon nu va fi extrădat către Statele Unite din cauza stării sănătății, a anunțat ieri ministrul britanic de Interne, Theresa May, în urma unei adevărate „saga” judiciare de zece ani. Ministrul a subliniat că extrădarea acestuia ar contraveni drepturilor omului și ar implica riscul ca McKinnon să se sinucidă.

Britanicul Gary McKinnon, în vârstă de 46 de ani, care suferă de o formă de autism, a fost arestat la Londra în 2002 pentru piratarea a zeci de calculatoare aparținând armatei americane și NASA, acțiune în urma căreia aproximativ 300 de nave din cadrul unei baze militare au fost temporar inoperaționale, după atentatele de la 11 septembrie 2001.

El nu a negat faptele, dar a susținut întotdeauna că se afla în căutarea unor documente americane secrete care să dovedească existența unor extratereștri.

Întrebată dacă această decizie ar putea să afecteze faimoasa și istorica „relație specială” dintre Statele Unite și Marea Britanie, purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Victoria Nuland, a declarat că „aceasta va continua, evident, sub toate formele”.