„Marele Firewall” al Chinei a căzut: chinezii au asaltat Facebook, Twitter și Google Plus

Apropo.ro / 01.03.2012, 12:30
Pentru câteva zile, celebrul firewall al Chinei a fost dezafectat, permițând chinezilor să acceseze site-uri precum Facebook, Twitter, Youtube sau Google Plus, care în mod normal erau interzise.

Arhicunoscutul sistem de cenzură al statului chinez care bloca accesul sutelor de milioane de cetățeni la site-uri de socializare de afară, a fost dezafectat pentru câteva zile, cauzele fiind necunoscute.

Utilizatorii de internet din China au reușit să acceseze, luni și marți, diverse site-uri externe, protecția revenind abia în ziua de miercuri.

Mulți dintre cei care au profitat de această ocazie au lăsat foarte multe mesaje președintelui american Barack Obama, pe pagina oficială a acestuia de pe Google Plus.

Deși mulți cetățeni americani s-au supărat pe userii chinezi, deoarece nu au scris în engleză, mesajele lor au făcut chemare la libertatea exprimării și că Guvernul chinez nu reprezintă poporul chinez.

Unele mesaje au putut fi traduse, folosind aplicații online precum Google Translate și iată ce au lăsat scris câțiva useri chinezi:

  • „Dragă domnule Președinte Obama, când veți trimite trupe pentru eliberarea Chinei?”
  • „Domnule Președinte, tânjim după o libertate ca cea a Americii”
  • „Bună ziua domnule președinte, sunt un cetățean chinez. Sper că atunci când veți avea de a face cu Guvernul chinez, nu vă veți concentra doar pe interese economice. Oamenii de aici au și ei nevoie de libertate și democrație. Avem nevoie de un internet liber și o siguranță a nivelului de trai. Sper să faceți tot posibilul pentru a ne ajuta, mulțumesc”.