Marele Zid Chinezesc ar putea dispărea în următorii 20 de ani

De: Gabriela Voicu / 26.04.2012, 11:00
Marele Zid Chinezesc ar putea dispărea în următorii 20 de ani
Marele Zid Chinezesc, care se întinde pe lungimea de 6.352 km, este grav afectat de furtuni de nisip, dar și de intervenții umane nefaste.

Marele Zid Chinezesc, cea mai mare structură realizată vreodată de om, este în pericol. Furtunile de nisip au distrus, de-a lungul timpului, ceea ce este considerat a opta minune a lumii.

Astfel, zidul ar putea chiar să dispară, în următorii 20 de ani, după cum au declarat câțiva dintre specialiștii chinezi care au studiat efectele puternicelor furtuni de nisip.

Marele Zid Chinezesc a fost reconstruit de mai multe ori, pe parcursul anilor. Cu toate acestea, mai multe porțiuni au suferit pagube serioase din cauza vremii și a… oamenilor. Aproximativ 100 de metri din zid dintr-o zonă îndepărtată a Mongoliei Interioare au fost distruși iremediabil de căutătorii mongoli de aur.

Porțiune din Marele Zid Chinezesc

Oficialii au acuzat compania minieră Hohhot Kekao, pentru distrugere. Provocarea de daune Marelui Zid se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare sau amenzi de 50.000 de euro. Nu demult, cinci mineri au primit pedepse cu închisoarea de la 1 la 3 ani pentru provocarea de daune la o secțiune de zid Ming, în timp ce foloseau utilaje grele.

Printre inamicii Zidului se mai numără și cei care îl vandalizează sub diverse forme, cum este vânzarea de porțiuni mici din zid sub formă de suvenir. În altă ordine de idei, secțiuni importante din această minune a lumii care figurează în patrimoniul UNESCO, din 1987, sunt neîntreținute, sau vopsite cu graffiti.

Alta cauză este mineritul ilegal. Mulți chinezi sfărâmă structura, care dăinuie de mii de ani, în căutarea unor minerale prețioase.

Marele Zid se întinde pe lungimea de 6.352 km. De-a lungul arcului pe care îl trasează se poate spune că delimitează granițele dintre China de Nord și Mongolia Mijlocie.