Marilyn Monroe cântând “Happy Birthday, Mr President!”, una dintre imaginile simbol ale vedetei

De: Andra Voiculescu / 19.05.2020, 13:35
Marilyn Monroe cântând “Happy Birthday, Mr President!”, una dintre imaginile simbol ale vedetei
Pe 19 mai 1962 – acum 58 de ani – celebra actriţă americană Marilyn Monroe, i-a cântat “Happy Birthday, Mr President!” preşedintelui american John F. Kennedy, la Madison Square Garden, New York, moment ce a intrat în istorie ca cea mai cunoscută variantă a urării de “La mulţi ani!”.

Evenimentul a fost una dintre ultimele apariţii publice ale actriţei Marilyn Monroe, care a fost găsită moartă în casa ei din Los Angeles, SUA, 3 luni mai târziu (în dimineata zilei de 5 august 1962). Cântecul a alimentat de asemenea teoria conspiraţiei, fiind de notorietate legăturile dintre starul american si fraţii Kennedy (Robert şi John F. Kennedy).

În cartea The House of Kennedy (publicată pe 13 aprilie 2020 în Statele Unite), din care a fost publicat un extras pe site-ul Town and Country, scriitorul James Patterson aminteşte de acest moment, văzut de protagoniştii săi.

Potrivit acestuia, pentru a sărbători cei 45 de ani ai preşedintelui, mulţimea s-a adunat pe cel mai faimos stadion din New York. Preţul biletului de intrare era de până la 1.000 USD (echivalentul a 8.500 de dolari astăzi). Atmosfera era atât de zgomotoasă, încât doar apariţia lui Marilyn Monroe, purtând o rochie strâmtă, semnată de designerul francez Jean Louis, reuşeşte să amuţească spectatorii. „Nu mai era zgomot. Ne-am simţit ca în spaţiu. A existat această pauză lungă, apoi a şoptit acest incredibil „Happy biiiiirthday to youuu”. Toată lumea s-a îndrăgostit ”, îşi aminteşte Bill Ray, fotograful revistei Life. Evenimentul este urmat de o seară mai privată acasă la Arthur Krim, pe atunci preşedinte al studioului United Artists, şi o figură a Partidului Democrat. Arthur M. Schlesinger Jr., asistent al lui JFK, îşi aminteşte că a fost lovit de frumuseţea lui Marilyn Monroe … la fel de mult de atitudinea ei ieşită din realitate.

La rândul ei, Jackie Kennedy – care a rămas pe proprietatea familiei lui Glen Ora (Virginia) – rosteşte un simplu „Viaţa este prea scurtă pentru a-ţi face griji despre Marilyn Monroe” când vede spectacolul actriţei. Dar a doua zi, Prima Doamnă era furioasă, potrivit lui James Patterson, împotriva cumnatului ei şi nu a soţului ei. „Pentru mine, Bobby este cel care a orchestrat toate acestea. Procurorul general este problema”, i-a spus cumnatei sale la telefon. Din gelozie, ea a ignorat semnificaţia istorică a acestui moment, care a precedat cu trei luni sinuciderea vedetei.

CITEȘTE ȘI: Cum ar fi arătat Marilyn Monroe dacă ar fi trăit şi azi

Sursa foto: Pixabay