Marina SUA: În patru ani, vom echipa navele cu tunuri laser

Apropo.ro / 02.04.2012, 15:40
Visul marinarilor și al filmelor SF va deveni in curând realitate, promit inginerii Marinei SUA care susțin că în patru ani vor avea un prototip de tun cu laser funcțional, la bordul unei nave.

Aceștia au menționat că în lunile următoare vor invita sponsori care să liciteze pentru construirea tunului laser.

Mike Deitchman, supervizorul departamentului de dezvoltare a noii arme în cadrul diviziei de cercetare a Marinei SUA a promis că noul tun laser va fi capabil să țintească rachete de croazieră subsonice, avioane, ambarcațiuni rapide sau vehicule aeriene fără pilot.

El a mai precizat că dacă Biroul de Cercetare Navală (ONR) va considera că tunul este eficient, construcția ar putea începe în următoarele 30 sau 60 de zile.

În clipul video de mai sus este o demonstrație a tunului în acțiune, unde se poate observa cum distruge motorul unei ambarcațiuni.

În momentul de fațăm, laserul lovește cu o putere de 14 kilowatti de lumină care poate fi comparată cu 140 de lămpi, toate luminând în aceeași direcție și pe aceeași lungime de undă.

Mike Deitchman consideră că o putere de 100 de kilowatti va fi suficientă pentru Marina SUA și că puterea sa va fi concentrată printr-un mediu solid (cristal sau fibră optică).