Mario Frangoulis în premieră în România

De: Alexandra Necsoiu / 06.11.2018, 15:18
Mario Frangoulis în premieră în România
Tenorul Mario Frangoulis cântă în premieră în România la Sala Palatului anul viitor, pe 20 aprilie, într-un concert extraordinar alături de Orchestra Simfonică Bucureşti. Din concert nu vor lipsi piese celebre precum Hijo de la Luna, Nights in White Satin (Notte di Luce) sau Vincero Perdero.

Un tenor fabulos, cu un registru vocal impresionant şi o tehnică excelentă, un artist clasic crossover care se bucură de un fenomenal succes pe întreg mapamondul, cu 19 albume în palmares şi peste 7 milioane de copii vândute în întreaga lume, Mario Frangoulis calcă pe urmele granzilor: „Andrea Boceli, move over!”, titrează Daily News, în timp CNN recunoaşte că „lumea lui Frangoulis este distilată până la sunet pur, doar voce”. Combină clasicul cu contemporanul, amestecând cu uşurinţă opera cu pop, rock, folk, soul sau world music, a împărţit scena cu monştri sacri precum Sarah Brightman, Placido Domingo, Montserrat Caballe, José Carreras, Liu Huan, Lara Fabian, Klaus Meine sau Angela Gheorghiu şi a cântat cu cele mai bune orchestre ale lumii, de la Boston Pops la Chicago Symphony, Filarmonica din Tokyo, Opera Novaya din Moscova, Royal Simphony Orchestra sau Orchestra Filarmonică din Londra.

Născut în Africa şi crescut în Grecia, Mario Frangoulis a studiat în Marea Britanie, la Londra. Era încă elev la London’s Guildhall School of Music când Sir Andrew Lloyd Webber l-a distribuit în rolul lui Raoul din „Fantoma de la Operă”, performanţă ce i-a adus aplauzele publicului şi laudele criticilor. Şi-a descoperit înclinaţia către operă odată cu spectacolul „The King and I” de Rodger şi Hammerstein, alături de legendara soprană americană Barbara Cook şi Orchestra BBC sub bagheta lui Wally Harper. A urmat câştigarea bursei Maria Callas şi a concursului Pavarotti, care i-au deschis drumul spre Italia pentru a studia cu tenorul Carlo Bergonzi. La Roma a avut ocazia să-l cunoască şi să-l impresioneze profund pe Nicole Rescigno, dirijorul favorit al Mariei Callas, căruia i-a devenit student. Şi nu doar lui, ci şi aclamatului Alfredo Kraus, considerat de specialişti drept unul dintre cei mai buni tenori de la sfârşitul secolului XX, un veritabil reprezentant al generaţiei de aur alături de Enrico Caruso, Franco Corelli, Mario del Monaco sau Luciano Pavarotti. Mario Frangoulis a fost singurul elev privat pe care Kraus l-a acceptat vreodată.

A continuat să-şi cultive talentul la faimoasa şcoală de muzică Juilliard din New York, studiind cu soprana Dodi Protero sub îndrumarea lui Marilyn Horne. Cariera sa a decolat spectaculos însă abia după ce a ajuns în atenţia lui Peter Gelb, şeful casei de discuri Sony Classical, actualmente director artistic al Metropolitan Opera din New York. De-atunci şi până acum, Mario a lansat nu mai puţin de 19 albume şi a vândut impresionanta cifră de 7 milioane de copii în întreaga lume. A început în 2002 cu albumul “Sometimes I Dream”, urmat la patru ani distanţă de „Follow Your Heart”. Ambele discuri l-au propulsat pe primele poziţii în clasamentul Billboard al celor mai buni artişti de clasic crossover din întreaga lume (# 2 şi # 3, în imediata vecinătate a unor nume precum Andrea Bocelli şi Josh Groban timp de peste 50 de săptămâni). Este în mod constant plasat în primele 10 locuri în topurile internaţionale, iar în 2011 a fost votat Best Male Classical Crossover Artist, o recunoaştere globală pe deplin meritată.

De-a lungul carierei sale, Mario şi-a folosit atât talentul ca solist, cât şi ca actor: de la Tony din „West Side Story” la La Scala din Milano (ales dintre mii de concurenţi) la Alfred Drake în muzicalul „Kiss Me Kate” al lui Cole Porters.  Varietatea registrelor stilistice pe care le acoperă nu se opreşte aici: a intepretat piesa “So In Love” în filmul „De Lovely” alături de pop icon-ul Lara Fabian, a readus la viaţă tragedii antice greceşti cu roluri epice precum Dionysus, Achilles (în timpul Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004) şi a ridicat în picioare publicul în amfiteatre legendare precum teatrul antic Epidaurus din Grecia (monument UNESCO) sau teatrul Pergamon din Turcia cu interpretarea lui Prometeu.

În 2012, la invitaţia lui Robin Gibb (The Be Gees) Mario înregistează “Daybreak”, ultima piesă pe care Robin a scris-o vreodată,  parte a compoziţiei „Titanic Requiem”. Un an mai târziu, Mario a interpretat această piesă în memoria lui Gibb, într-un concert emoţionant alături de istorica orchestră Boston Pops difuzat de televiziunea publică americană. Transmisiunea a înregistrat o audienţă uriaşă, de peste 50 de milioane de gospodării în America şi Canada.

În 2016, Mario Frangoulis străbate Asia în turneu cu Sarah Brightman – 24 de concerte în Japonia, Coreea de Sud, China şi Taiwan. 2017 a marcat lansarea albumului său „Ark”, cu duete greceşti, şi turnee în 25 de oraşe din Grecia şi Cipru, culminând cu un concert fabulos la Acropolis alături de Angela Gheorghiu. Începutul lui 2018 îl găseşte în studio, pregătind un nou album în limba greacă, cu piese semnate chiar de el.

Pentru spectacolul de pe 20 aprilie, biletele sunt disponibile, în funcţie de distanţa faţă de scenă, la preţurile de 100 lei (categoria IV), 200 lei (categoria III), 275 lei (categiria II), 350 lei (categoria I) sau 400 lei (VIP) pe www.entertix.ro.