Marion Cotillard – Nici ea nu regretă nimic

Apropo.ro / 17.03.2008, 00:00
Marion Cotillard - Nici ea nu regretă nimic
Interpreta lui Edith Piaf din “La Môme“ a convins luna trecută Academia americană de film, fiind preferată lui Cate Blanchett, Julie Christie sau intens mediatizatei Ellen Page, protagonista din “Juno”. Prea puţin cunoscută publicului din afara Franţei, Marion a devenit a treia franţuzoaică, după Claudette Colbert şi Simone Signoret, care primeşte rîvnita statuetă. Mai mult, după Sophia Loren, cu “La Ciociara”, este prima actriţă care primeşte Oscarul pentru un rol într-o altă limbă decît engleza.

Pentru acelaşi rol, Marion Cotillard a primit anul acesta Globul de aur şi BAFTA, iar actriţa crede că succesul se datorează părinţilor ei: “Nu cred că înveţi să joci. Înveţi să-ţi foloseşti emoţiile şi sentimentele, iar prima mea profesoară a fost mama”. Născută acum 32 de ani, în zodia Balanţă, Marion a început să apară de mică pe scenă, în piesele tatălui său, actorul Jean-Claude Cotillard. Toată familia ei e implicată în viaţa artistică, căci mama, Niseema Theillaud, este de asemenea actriţă, în timp ce unul dintre fraţi e pictor şi sculptor, iar cel de-al doilea – scriitor. Steaua lui Marion a început să strălucească după ce a fost distribuită în producţia lui Luc Besson, “Taxi”. Au urmat un rol mic în “Big Fish”, dar şi apariţiile în “O logodnă foarte lungă” sau “A Good Year” (alături de Russell Crowe). Apoi, a primit rolul Edith Piaf pe ochi frumoşi, la propriu, căci regizorului Olivier Dahan, deşi nu o cunoştea personal, i s-a părut că are ochii asemănători cu cei ai legendarei cîntăreţe. Şi-a făcut treaba atît de bine încît criticii au spus că a înviat-o pe Piaf pentru a mai cînta o dată pe scenă. Şi în realitate muzica ocupă un loc important în viaţa lui Marion, aceasta compunînd şi chiar apărînd pe un album, “Desseins pour le climat”, destinat strîngerii de fonduri pentru mişcările ecologiste. Ea însăşi e o ecologistă înfocată: purtătoare de cuvînt pentru Greenpeace, a permis organizaţiei să-i folosească apartamentul pentru a testa diverse produse. Cît priveşte viaţa personală, Marion e iubita regizorului Guillaume Canet, partenerul său din filmul “Jeux d’enfants”.

Importată de Hollywood
Într-un top al celor mai bune discursuri la Oscarul de anul acesta, Marion Cotillard ar ocupa primul loc. Copleşită de emoţie şi bucurie, actriţa a zăbovit 47 de secunde pe scenă, mulţumindu-i regizorului Olivier Dahan, dar şi vieţii şi iubirii. Premiul a lăsat-o “speechless”, după cum a recunoscut, dar se pare că în alte ocazii e mult mai slobodă la gură. Cum, după marea reuşită, toată lumea vrea să ştie cît mai multe despre ea, ziarele americane au descoperit un interviu mai vechi, în care Cotillard îşi dădea cu părerea despre diverse lucruri. Printre altele, ea vorbea despre marea conspiraţie din 11 septembrie 2001, susţinînd că guvernul american ar fi fabricat atacurile: “Ştiu de un turn, din Spania, cred, care a ars timp de 24 de ore şi nu s-a prăbuşit. În New York, în cîteva minute, totul a fost la pămînt. În realitate, turnurile gemene trebuiau renovate, dar asta ar fi costat guvernul american mult mai mult decît distrugerea lor”. În acelaşi articol, Cotillard se îndoia că omul ar fi ajuns vreodată pe Lună. Genul acesta de afirmaţii a pus pe jar presa din SUA: “Dacă plănuieşte o carieră în State, nu asta e atitudinea corectă. Avem deja o celebritate cu nervii la pămînt (Britney Spears), nu ne trebuia alta de peste ocean”. Fanii pot sta liniştiţi, Marion e deja implicată în două proiecte mari: “Nine”, cu Penelope Cruz şi Javier Bardem, şi “Public Enemies”, în regia lui Michael Mann, în care ea e iubita lui Johnny Depp.