Marius Vintilă – Se poartă verde!

De: Cătălina Matei / 21.04.2008, 00:00
Marius Vintilă - Se poartă verde!
Faptele mari se fac prin paşi mărunţi... o deviză adoptată şi de Marius Vintilă care, alături de echipa emisiunii ”Green Report”, speră ca românilor să înceapă să le pese de mediu devenind ecologişti prin paşi mărunţi: de la aruncatul hîrtiilor la coşul de gunoi pînă la închiderea robinetului atunci cînd se spală pe dinţi. Dar şi să preia noua culoare ”la modă”: verdele!

”Green Report” reprezintă pentru Marius mai mult decît o nouă provocare în ce priveşte televiziunea. Să vorbeşti despre ecologie la TV e uşor. Să faci ecologie prin televiziune… e mai greu. Şi, totuşi, de ce a ales un astfel de format? ”Pentru că avem nevoie de cît mai multe mesaje puternice pentru a urni un popor înţepenit într-un sistem de gîndire ce promovează natura ca pe un rezervor fără fund, creat numai şi numai în folosul omului. Pentru că statului nu i-a păsat şi nu îi pasă de mediu şi nu se va impune niciodată prin legislaţie ca apărător al mediului, ci doar ca exploatator al lui”, ne explică Marius. ”Green Report” este singura emisiune de ştiri de mediu, ”tratate cu bîndeţe şi, dacă se poate, cu umor”, aşa cum o caracterizează prezentatorul ei. Din păcate, în timp ce la televizor se vorbeşte de ecologie, grămezile de pet-uri tronează la poalele munţilor. Cum poate schimba o emisiune ecologică aceste lucruri? ”Dacă cineva crede că televizorul poate schimba ceva în bine în mod radical şi într-un interval scurt de timp, se înşală. Dar dacă eu conving măcar un singur cetăţean să îşi schimbe atitudinea faţă de mediu, consider că mi-am îndeplinit sarcina. Ce-i drept, raportul investiţie-rezultat ar fi dezastruos, aparent chiar şi pentru mediu, dar noi, cei de la , vom planta atîţia copaci cît să ne acoperim emisiile de dioxid de carbon rezultate din producţia emisiunii, aşa că voi fi mulţumit chiar dacă mesajul meu a atins un singur român”.

Moda ”verde” În ultima vreme, ecologia se transformă într-o mişcare socială în România. Pe lîngă ONG-uri şi campanii de profil, ”verdele” le-a atins şi pe vedetele noastre. Mîndruţă a mers cu bicicleta pînă la Constanţa, Mihaela Rădulescu şi-a aruncat poşeta în valoare de mii de euro la gunoi, iar Andreea Raicu a plantat copaci. Sînt doar cîteva exemple. ”E important să se implice oricine chiar dacă o face doar pentru imagine. Efectul asupra mediului contează”, concluzionează Marius. Şi, cum puterea exemplului îşi are rostul ei, prezentatorul de la ”Green Report” a acţionat ca atare: ”Soţia mea şi cu mine am renunţat la a doua maşină şi, credeţi-mă, dacă toate familiile din România ar face măcar asta, lucrurile ar sta cu mult mai bine, ar fi mai puţine ambuteiaje şi mult mai puţină poluare… Asta într-o primă etapă. Omul nu poate trăi în afara ecosistemului. Cel care crede asta e fie prost, fie necivilizat, fie lacom, fie inconştient, fie egoist. Alte variante nu sînt. Totuşi, e de neînţeles cum omul, suspectat de a fi cea inteligentă specie de pe planetă, e singura care îşi distruge habitatul. E un fel de fumat la scară planetară. Doar că efectele fumatului sînt fatale numai unui procent dintre fumători. Efectele comportamentului neecologic sînt sigure şi duc la moartea planetei în mod inevitabil. De aceea, toţi ar trebui să fim ecologişti. Dacă nu, vom înceta să existăm”. Din nefericire, puterea exemplului nu funcţionează foarte bine în rîndul cetăţenilor. Şi nici amenzile, însă Marius are o altă părere: ”Cred că e nevoie nu de amenzi, ci de pedepse sub formă de muncă în folosul comunităţii. Apoi, ar trebui ca măcar un om să fie pedepsit, iar apoi ar trebui ca pedeapsa lui să fie intens mediatizată. La fel ar trebui procedat cu următorii 20-30 de contravenienţi. Abia atunci atitudinea oamenilor s-ar schimba. Dar, din păcate, 2008 e an electoral şi nici un politician nu va promite pedepse, ci iertări”.

Lucruri simple… pe care le poate face fiecare

  • Să verficăm presiunea din roţile autoturismului propriu o dată la două săptămîni
  • Să închidem robinetul în timp ce ne spălăm pe dinţi
  • Să scoatem din priză aparatele electrocasnice atunci cînd plecăm de acasă