Martenița, mărțișorul bulgăresc. Tradiții și obiceiuri de peste graniță

De: Carmen Ulian / 05.03.2015, 13:00
Martenița, mărțișorul bulgăresc. Tradiții și obiceiuri de peste graniță
Martenița este numele bulgăresc al Mărțișoarelor, micile podoabe făcute din fire albe și roșii, care se poartă în luna martie.
Martenița este numele bulgăresc al Mărțișoarelor, micile podoabe făcute din fire albe și roșii, care se poartă de pe 1 Martie, până pe 30 martie sau până când persoanele care le poartă văd o barză, o rândunică sau un copac înflorit.
 
Baba însemnând în bulgărește bunică și Mart, luna martie, Baba Marta (echivalentul bulgăresc al Babei Dochia) este o tradiție ce constă în întâmpinarea primăverii ce va urma. Luna martie, conform folclorului bulgăresc, marchează începutul primăverii. Prin urmare, prima zi a lunii martie este o sărbătoare a gonirii iernii și întâmpinării primăverii.
 
Etnologii presupun că prezența acestei tradiții atât la români cât și la bulgari se datorează substratului comun Daco-Tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii, dar legendele populare îi dau alte origini, care, la bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681.
 
În Bulgaria, legenda mărțișorului este legată de întemeierea statului bulgar și de momentele nesigure ale începutului, când doi frați (băiat și fată), în încercarea de a găsi locuri prielnic poporului lor, trebuiau să trimită veste că au dat peste astfel de teritorii, printr-un fir alb, agățat de ciocul unui vultur. Au fost însă surprinși de armata romană. Răniți, sângele lor a înroșit, din loc în loc, firul cel alb. Martenița amintește, de atunci, de sacrificiul lor.