Mărturiile lui Mitică Popescu din perioada de detenție la Periprava

Apropo.ro / 19.09.2013, 14:00
Mărturiile lui Mitică Popescu din perioada de detenție la Periprava
Actorul Mitică Popescu a făcut trei ani de detenție ca deținut politic la Periprava, unde torționarul Ion Ficior le făcea tuturor viața un calvar.

În anii ’60, actorul Mitică Popescu a făcut trei ani de detenție pentru „trădare și trecere de frontieră”, el fiind deținut politic, la Periprava.

Click aici pentru prognoza meteo pe mai multe zile. Vremea pe apropo

„Eram la niște vecini, de un Sfântu Ștefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povestești la întâlnirile astea tot ce-ți trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram 1958. Îți dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche și mi-a ieșit pe cealaltă. După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate. Că eu n-am știut că ăia vor să fugă din țară? „N-am știut”. Că au trimis o scrisoare la Ambasada Americii, n-am știut? „Nu, n-am știut”. „Ați discutat lucrurile astea între voi; n-ai auzit?”. „Nu”. „N-ai auzit… Lasă că-ți spunem noi. Uite că noi știm!”. Și m-au condamnat la trei ani pentru „Nedenunțare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. Adică pentru că nu mi-am turnat niște prieteni care visau să ajungă în America. Dar nu-i nimic, că ne-a turnat altul care era acolo cu noi. Lasă că ăștia n-au ajuns nici în Gara de Nord, că nu le-a răspuns nimeni. Au fost arestați pe vorbe, și eu, odată cu ei”.

Pe „Fișa matricolă penală” a lui Dumitru Popescu, născut pe 2 decembrie 1936, la București, student în anul II la Teatru, în momentul reținerii, scrie că a fost arestat de Securitate, pe 5 noiembrie 1958, „Pentru faptul de Trădare și trecere de frontieră”, fiind, apoi, depus în penitenciar la data de 9 februarie 1959.

Mitică Popescu nu l-a cunoscut direct pe Ion Ficior, dar despre perioada petrecută la Periprava povestește: „Foamea era îngrozitoare. Ne dădea o zeamă de arpacaș și un colț de pâine. Mâncai cel mai bine când visai. Apa pe care o beam era scoasă direct din Dunăre, iar țânțarii ne mâncau de vii”.

Citește mai multe detalii despre torționarul Ion Ficior și viața deținuților de la Periprava, pe Gândul.info