Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă

De: Carmen Ulian / 25.01.2015, 15:00
Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă
Masca funerară din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, a fost iremediabil distrusă în timpul unei operațiuni de reparare.

Detaliile privind modul în care a fost distrusă masca funerară nu sunt foarte clare. Dar se pare că, anul trecut, barba mumiei s-a desprins total, fie în timpul unei operațiuni de curățare a măștii, fie pentru că aceasta nu mai era bine prinsă, potrivit Associated Press, care scrie că a contactat trei specialiști de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului.

În acel moment, cineva a avut ideea de a lipi barba cu adeziv, însă s-a folosit o substanță puternică, nepotrivită pentru astfel de antichități – pe bază de rășină epoxidică -, iar masca funerară a fost iremediabil distrusă.

„Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăți ireversibile – rășina epoxidică se folosește pentru lipirea pieselor din metal și piatră – și cred că nu era potrivită pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon”, a declarat unul dintre specialiștii muzeului pentru Associated Press (AP).

Mai multe detalii pe Mediafax