M*A*S*H, cel mai dramatic serial de comedie

De: Pusa Toader / 29.03.2012, 06:00
M*A*S*H, cel mai dramatic serial de comedie
Este serialul care, în România, a deschis apetitul telespectatorilor atât pentru drame medicale cât şi pentru sitcomuri inteligente. Iar acum, PRO CINEMA difuzează din nou M*A*S*H, în fiecare zi, de luni până vineri…

Serialul, care descrie viaţa oamenilor dintr-un spital mobil american aflat în Coreea de Sud în timpul războiului, a fost creat după încercarea eşuată de a ecraniza cartea „M*A*S*H Goes to Main”. Acordurile care însoţesc titlul sunt o bucată din versiunea instrumentală a piesei „Suicide Is Painless”.

Serialul a avut premiera în SUA în 1972 şi s-a terminat pe 28 februarie 1983, ultimul episod fiind cel mai urmărit din istorie televiziunii la acea vreme, cu un record de 125 de milioane de telespectatori. Producţia a durat 11 ani, în condiţiile în care Războiul din Coreea a ţinut doar trei ani.

Multe dintre întâmplările din primele sezoane sunt bazate pe fapte reale povestite de chirurgi adevăraţi MASH, care au fost intervievaţi de echipa de producţie. La fel ca şi filmul, serialul este de fapt o alegorie a războiului din Vietnam (încă în desfăşurare când producţia a apărut pe post).

Ursuleţul lui Radar, găzduit pentru un timp de muzeul Smithsonian, a fost vândut la o licitaţie în 2005, pentru suma de 11.800 de dolari.

McLean Stevenson, care l-a interpretat pe Lt. Col. Henry Blake în serial, a murit din cauza unui infarct pe 15 februarie 1996. A doua zi, pe 16 februarie, Roger Bowen, care l-a jucat pe Lt. Col. Henry Blake în film, a murit din aceeaşi cauză.

Serialul a avut două locaţii: una, în munţii de la lângă Malibu, California, şi una într-un decor al studiourilor Fox.

Membrii distribuţiei nu purtau bocancii obişnuiţi de armată. Aceştia erau prea zgomotoşi şi inconfortabili, astfel că în majoritatatea scenelor, actorii sunt filmaţi de la talie în sus, aceştia purtând de regulă pantofi de sport.

Alan Alda este singurul actor care a apărut în fiecare episod. Mulţi dintre tinerii care au avut apariţii episodice în M*A*S*H au devenit mai apoi staruri internaţionale: John Ritter, Patrick Swayze, Laurence Fishburne, Ron Howard, Joe Pantoliano sau Teri Garr.

Gabriela Groza