Masivul Retezat

Apropo.ro / 09.01.2002, 13:06
Masivul Retezat
Daca unul din drumurile tale trece prin Masivul Retezat si nu stii care sunt cabanele si refugiile unde te poti odihni, noi ne-am interesat pentru tine si iata ce am aflat Cabana Pietrele – 1480m altitudine, pe valea Stanisoara, in padure de conifere. Este formata din doua corpuri de

Daca unul din drumurile tale trece prin Masivul Retezat si nu stii care sunt cabanele si refugiile unde te poti odihni, noi ne-am interesat pentru tine si iata ce am aflat

Cabana Pietrele – 1480m altitudine, pe valea Stanisoara, in padure de conifere. Este formata din doua corpuri de cladire si casute de lemn. Capacitatea de cazare: 150 locuri. Apa de izvor, lumina de la generator. Bufet. Loc de campare.
Cai de acces: Ohaba de Sub Piatra prin Carnic – cab. Pietrele 5 – 51/4 ore (banda albastra);
Regim de functionare: permanent.

Refugiul Gentiana – 1670m altitudine, se afla pe valea Pietrele in poiana Gentiana. Dispune de o camera comuna la prici, o bucatarie unde vara se poate obtine un minim de servicii. Apa de izvor, nu are curent electric.
Cai de acces: Ohaba de Sub Piatra prin Carnic – Gentiana 6 – 61/2 ore (banda albastra);
Regim de functionare: permanent.

Cabana Baleia – 1410m, asezata in partea nordic – estica a masivului, pe culmea Baleia. Dispune de 68 locuri de cazare. Curent electric la grup electrogen, apa de la izvor, incalzire cu lemne.
Cai de acces: Pui – Dealul Serel – cab. Baleia 53/4 – 61/4 ore (triunghi albastru);
Regim de functionare: permanent.

Cabana Buta – 1580m, este situata intr-o poienita pe muntele Buta. Nu are curent electric, apa de la izvor.
Cai de acces: Campu lui Neag – cab. Buta 6 – 61/2 ore (cruce rosie);

Regim de functionare: permanent.

Cabana Gura Zlata – 775m, recent modernizata este situata pe o terasa deasupra Raului Mare. 47 locuri in camere cu 3, 4, 5 si 5 – 8 locuri 12 locuri in casute de lemn. Apa curenta, lumina, incalzire cu lemnerestaurant. Loc de campare.
Cai de acces: Sarmizegetusa – Clopotiva – cab. Gura Zlata 51/2 – 6 ore (cruce rosie);
Regim de functionare: permanent.

Cabana Campu lui Neag – 850m, este asezata la cca. 500m sud de centrul comunei Campu lui Neag, pe muntele Pripeagu. Este dotata cu apa curenta, curent electric de la retea, telefon, restaurant, bufet.
Regim de functionare: permanent.

Cabana Cheile Butei – 900m, confort turistic ridicat. Restaurant, cazare, piscina. 28 locuri.
Regim de functionare: permanent.

Pentru cazare mai pot fi folosite cantoanele silvice, casele de vanatoare, stanele. Cabane forestiere: Murgusa, Corea, Pilugul, Judele, Rotunda; Case de vanatoare: Gura Zlata, Coada Slaveiului; Stane: Dragsanu, Soarbele, Gorovii, Lancita, Dealul Serpilor, Pilugul Mare, Zanoaga etc.

LOCURI DE CAMPARE
In cadrul Parcului National Retezat camparea este permisa numai in urmatoarele locuri:
cabana Pietrele;
refugiul Bucura, unde exista si punct salvamont;
cabana Gura Zlata
Gura Apei;
cabana Buta;
Poiana Pelegii;
cabana Baleia.
Sursa:MontDeltMar