MBA-ul perfect?

Apropo.ro / 24.05.2006, 20:09
MBA-ul perfect?
Se dau urmatoarele trei premise: 1. MBA-ul este o investitie. 2. Orice investitie implica riscuri. 3. Pentru a calcula riscurile trebuie sa cunosti piata. Elaborati un plan de investitii cu titlul "MBA-ul meu". Dar, inainte de a incepe, cititi o analiza a pietei.

Se dau urmatoarele trei premise:
1. MBA-ul este o investitie.
2. Orice investitie implica riscuri.
3. Pentru a calcula riscurile trebuie sa cunosti piata.

Elaborati un plan de investitii cu titlul „MBA-ul meu”. Dar, inainte de a incepe, cititi o analiza a pietei.

Multe programe de MBA (Master of Business Administration – n.r.) s-ar mandri sa-l aiba pe Narcis Popescu in arhiva lor de „alumni”: de la absolvirea MBA-ului la Binghamton University, State of New York University in urma cu trei ani, salariul consultantului de 34 de ani a crescut cu 200%. (Cresterea salariala este argumentul calitatii cel mai des invocat de miile de programe de MBA care se razboiesc pe piata globala pentru a-si atrage candidatii.)

Dar nu toti absolventii de MBA se bucura de aceleasi rezultate ca Narcis Popescu – senior consultant pe probleme de strategie la compania britanica de consultanta CII, activand acum in Romania in cadrul Petrom.

Paul Isoiu, vicepresedintele Bancii Romanesti, povesteste ca nu a angajat cativa absolventi de MBA pentru ca aveau „pretentii supradimensionate”, in timp ce „erau debusolati, nu puteau sa «livreze» ceea ce au invatat sau nu erau dispusi sa treaca prin etapa de proba, in care trebuia sa vedem ce pot «livra»”. Iar consultantul in resurse umane George Butunoiu, unul dintre cei mai vechi head-hunteri de pe piata romaneasca, spune ca destul de multi absolventi de MBA spera ca toate companiile se vor „bate” pe ei si devin foarte frustrati cand realitatea le inseala asteptarile. „Stiu doi oameni care au innebunit efectiv cautand un post bun, frustrati ca nu-l gasesc, si mai stiu cativa despre care cred ca vor ajunge tot acolo”, spune consultantul.

de Adriana TODORAN
Business Magazin

Tags: