MCTI scoate la licitatie patru licente 3G

Apropo.ro / 14.07.2004, 13:29
MCTI scoate la licitatie patru licente 3G
Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) va publica, miercuri, anunțul privind scoaterea la licitație a patru licențe de telefonie de generația a treia (3G), urmînd ca numele cîștigatorilor sa fie anunțat dupa 120 de zile, a

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) va publica, miercuri, anunțul privind scoaterea la licitație a patru licențe de telefonie de generația a treia (3G), urmînd ca numele cîștigatorilor sa fie anunțat dupa 120 de zile, a declarat, marți, ministrul Comunicațiilor, Dan Nica.

„Costul caietului de sarcini se ridica la 20.000 dolari și poate fi achiziționat de la sediul MCTI. Fiecare cîștigator al licitației va achita un tarif de eliberare a spectrului de frecvența în valoare de 35 milioane dolari”, a adaugat Nica.

Prima tranșa a tarifului, în valoare de 10,5 milioane dolari, va fi achitata în termen de 120 de zile de la data acordarii licenței, iar urmatoarele cinci tranșe anuale egale, în valoare de 4,9 milioane dolari, la data de 30 ianuarie a fiecarui an, începînd cu 2006.

Potrivit oficialului MCTI, firmele interesate sa devina furnizori de servicii 3G în România trebuie sa aiba o cifra de afaceri minima de 300 milioane euro anual și nu trebuie sa fie în mod obligatoriu operatori de telecomunicații.

„La licitație poate participa și o banca sau un fond de investiții. Noi solicitam celor interesați sa prezinte structura acționariatului, care nu trebuie sa fie neaparat româneasca. Într-o prima etapa, apreciez ca pentru dezvoltarea unei rețele 3G sînt necesare fonduri de cel puțin 100 milioane de euro pentru acoperirea unui numar minim de orașe”, a afirmat Nica.

Conform documetației, prima etapa va viza examinarea capacitații financiare și competența tehnica a candidaților, urmata de selecția cîștigatorilor pe baza unor criterii punctate diferit, cum ar fi capacitatea financiara, cifra de afaceri din ultimii trei ani, rata profitului sau gradul de îndatorare.

„Pîna în prezent, cel puțin doi operatori s-au aratat interesați sa achiziționeze o asemenea licența, dar avem semnale ca și alți investitori sînt interesați sa participe”, a mai spus ministrul Comunicațiilor.

Telefonia mobila de generația a treia, denumita generic 3G, permite utilizatorului acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum și vizualizarea paginilor web cu elemente grafice și servicii de localizare. Primul serviciu de telefonie 3G din lume a fost lansat, în octombrie 2001, de catre compania nipona NTT DoCoMo.

Dan Nica a preluat ministerul Comunicațiilor în ianuarie 2001. El și-a prezentat demisia, sîmbata, o data cu numirea în Biroul Coordonator al Partidului Social Democrat. Funcția de ministru va fi preluata de Adriana Țicau, secretar de stat în MCTI, care va depune juramîntul miercuri.

Mediafax Business/ IT