MECI va disponibiliza 4% din personalul din scoli

De: Marian Andrei / 28.07.2009, 09:58
MECI va disponibiliza 4% din personalul din scoli
MECI incalca acordul semnat in mai cu sindicatele, dand ordin sa se disponibilizeze 4% din personalul din scoli

Desi in acordul semnat in mai de catre federatiile sindicale si patru membri ai Guvernului se specifica extrem de clar ca nu vor exista disponibilizari in educatie, iata ca MECI incalca respectivul acord, ceea ce starneste nemultumirea sindicatelor.

Directorul general Mihai Paunica si a directorul directiei performanta in cariera didactica, Corina Marin, au transmis catre inspectoratele scolare judetene numarul de posturi finantate din bugetul de stat, valabile de la 1 septembrie 2009. Astfel, la nivelul intregii tari, in invatamantul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, atat de predare (didactice), cat si auxiliare sau nedidactice.

Practic, diminuarea cu 4% a numarului total de posturi va duce la disponibilizarea de cadre didactice, dar si de personal nedidactic: laboranti, secretare, femei de serviciu.Cea mai paguboasa consecinta insa ar putea aparea in marirea numarului de elevi la clasa, prin comasarea claselor sub normativ si prin reducerea posturilor didactice. Din aceasta perspectiva se poate spune ca interventia ministerului pe planurile-cadru – prin scoaterea haotica a unor discipline si reducerea numarului de ore – n-a fost chiar o intamplare, ci pregatea, de fapt, terenul pentru aceste reduceri drastice de posturi.

Citeste mai mult despre disponibilizarile facute de Ministerul Educatiei, pe gandul.info.