Medic luat ostatic

Apropo.ro / 09.01.2002, 15:24
Medic luat ostatic
O situatie incredibila, desprinsa parca dintr-un scenariu de film american, s-a petrecut intr-un cabinet medical din spitalul "alexandru simionescu" Hunedoara. Un medic a fost luat ostatic si amenintat cu doua cutite de un bolnav aflat in "delirium tremens". Situatia putea scapa sub

O situatie incredibila, desprinsa parca dintr-un scenariu de film american, s-a petrecut intr-un cabinet medical din spitalul „alexandru simionescu” Hunedoara. Un medic a fost luat ostatic si amenintat cu doua cutite de un bolnav aflat in „delirium tremens”.

Situatia putea scapa sub control daca, pe de o parte, doctorul, desi amenintat cu moartea, isi pierdea cumpatul, iar pe de alta parte, daca politistii hunedoreni, ajunsi in cel mai scurt timp la locul incidentului, n-ar fi actionat cu profesionalism.

„Bag cutitul in tine!”
Doctorul Constantin Blaj, medic internist la spitalul din Hunedoara, era de garda, marti noaptea, când, pe la 0:30, a simtit o bufnitura in usa. „M-am trezit cu un pacient cu un tub de neon si o cana in mâini, care a intrat in cabinet, tipând: . , l-am intrebat. .

Am incercat sa-l calmez, dar, in acel moment, a scos din pijama un cutit si a inchis usa din cabinet cu yala. M-a amenintat: . Cunosteam pacientul, era in delirium tremens si, in aceasta stare, era capabil de orice”, povesteste doctorul Constantin Blaj.

Amenintat cu doua cutite
timp de aproape o jumatate de ora, medicul a fost tinut sub teroare, agresorul continuând sa-l ameninte cu moartea pe doctor. a blocat usa pe dinauntru cu doua fotolii si l-a fortat pe medic sa treaca in coltul camerei.

„A mai gasit un cutit, unul mare, cu lama de 20 de centimetri, care era in cabinet, si, cu ambele cutite ma ameninta. am incercat sa-l calmez. I-am spus sa chemam politia, ca sa-l poata proteja de cei care, dupa spusele lui, vroiau sa-l omoare. a fost de acord, chiar a telefonat si el, mai apoi, la politie, si le-a dat o parola, formata din câteva cifre”, spune doctorul Blaj.

Doua ore de negocieri
in jurul orei 1 noaptea, o echipa de trei politisti a sosit la etajul cinci din spital, acolo unde pacientul il tinea ostatic pe doctorul Blaj. „Le-a dat drumul numai dupa ce i-au spus parola. am trait un cosmar pâna la aparitia politistilor. Parca au trecut 20 de ani, nu 20 de minute. sunt convins ca putea sa ma omoare”.

Au inceput negocierile cu bolnavul. seful Biroului Cercetari Penale din cadrul Politiei Hunedoara, capitanul Constantin Cozac, internat atunci in spital pentru o afectiune interna, a fost cel care l-a convins pe agresor sa predea cutitele. insa, pentru aceasta, a fost nevoie de doua ore de negocieri, de multa rabdare si tenacitate, fiindca, in starea in care era, pacientul era deosebit de periculos.

Agresorul
Bolnavul care l-a luat ostatic pe doctorul Constantin Blaj se numeste Laurentiu Leanca, 44 ani, din Hunedoara. Leanca, un consumator frecvent de bauturi alcoolice, s-a internat in spital in 5 ianuarie, cu diagnosticul hepatita cronica si ciroza hepatica etilica (provocata de abuzul de alcool).

Pâna in noaptea agresiunii, Leanca a fost un pacient linistit. insa marti noaptea, din cauza lipsei alcoolului, a intrat in „delirium tremens” (criza caracterizata prin delir, care apare la alcoolicii cronici). Dupa ce a fost retinut, Laurentiu Leanca a fost transferat la sectia Psihiatrie a spitalului din Hunedoara, iar acum se afla sub tratament. Politistii i-au intocmit dosar penal, iar dupa o expertiza psihiatrica, Leanca va fi cercetat pentru lipsire de libertate si tulburarea ordinii publice.

E necesar un serviciu de paza
acest caz, de o gravitate fara seaman, primul in care un doctor hunedorean a fost luat ostatic si amenintat cu moartea, demonstreaza ca si medicii, alaturi de alte categorii profesionale, prin natura muncii lor, sunt expusi la tot felul de pericole.

Medicii hunedoreni spun ca, de-a lungul timpului, s-au inregistrat multe cazuri in care au fost agresati de bolnavi sau rude ale acestora. Pentru a fi protejati, ei sunt de parere ca este necesara instituirea unui serviciu de paza, asa cum sunt in spitalele din Occident. Ei spun ca, in principal, serviciul Urgenta, locul unde se triaza bolnavii, ar trebui neaparat supravegheat de agenti de paza.

Tudor Stirbu
[Hunedoreanul]