Medic nutriţionist: În perioada postului, mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume şi leguminoase, cereale, nuci şi seminţe

De: Cristiana Trifu / 19.11.2018, 12:23
Medic nutriţionist: În perioada postului, mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume şi leguminoase, cereale, nuci şi seminţe
Am intrat deja în postul Crăciunului, pe care mulţi îl consideră necesar şi benefic pentru organism. Dincolo de perspectiva religioasă asupra acestei perioade de restricţii alimentare, am dorit să aflăm de la un medic nutriţionist ce efect are alimentaţia de post asupra organismului. Sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale pe durata postului sau anumite alimente care să suplinească lipsa produselor de origine animală?

Alimentaţia de post echilibrează colesterolul

”Se pare că obiceiurile străvechi şi tradiţiile au ajutat oamenii să găsească echilibrul trupului şi sufletului prin post şi rugăciune. Deşi la acel moment semnificaţia postului era strict legată de principiile religioase, se pare că acesta avea un rol mai important de atât, de detoxifiere a organismului. Unele studii arată de exemplu în post scăderea LDL colesterolului si raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr, îndulcitori, scăderea ponderală etc. Prin postul ortodox, se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidraţi, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine şi aminoacizi esenţiali”, explică dr. Ionela Dumitrescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, medic rezident boli endocrine.

O alimentaţie bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminoacizii esenţiali şi constituenţii absolut necesari pentru o bună funcţionare a proceselor metabolice.

Cum suplinim deficitele alimentare

”Având în vedere că în post se limitează consumul de carne, ouă, lapte, peşte, cele mai frecvente deficite apar în rândul constituenţilor acestora, anume aminoacizii esenţiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luăm din din peşte şi din ouă. Aminoacizii esenţiali lyzina, methionina, triptofanul, treonina sunt câteva exemple de aminoacizi esenţiali care pot fi deficitari în alimentaţia de post”, explică medicul.

Consumând soia, tofu, linte, nuci, seminţe, quinoa şi cereale putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentaţie seminţe de in, nuci, seminţe de chia sau cânepă putem recupera din acizii omega 3 şi 6 pe care îi pierdem prin eliminarea altor alimente, în perioada postluui.

”În ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele, studiile au arătat că aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 riboflavina şi B12 ciancobalamina scade. De asemenea, atenţia trebuie îndreptată spre deficitul de aport de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu”, adaugă specialistul.

Cum le suplinim? Vitamina B12 poate fi ”recuperată” din suplimente, murături, drojdie sau produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, seminţele de chia. Fasolea şi nucile conţin zinc, iar calciu găsim în conopidă, broccoli, tofu, varză şi spanac.

Algele, cartofii, afinele, sarea iodată furnizează iodul de care avem nevoie, iar pentru Vitamina D ar trebui folosite suplimente, mai ales dacă postul este pe o perioadă mai lungă din sezonul rece.

”Prin urmare, bine echilibrată, alimentaţia în post poate asigura toţi nutrienţii de care avem nevoie. Sfatul meu este să mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume şi leguminoase, cereale, nuci şi seminţe”, spune dr. Ionela Dumitrescu.