Medicii suedezi nu vor să mai opereze fumători

De: Marian Andrei / 05.04.2013, 18:30
Medicii suedezi nu vor să mai opereze fumători
Uniunea medicilor din Suedia a publicat un comunicat în care anunță că de acum încolo pacienții care au viciul fumatului vor fi operați doar în cazurile în care intervenția chirurgicală este necesară pentru salvarea vieții.

Mai mult, o serie de organizații sociale influente din această țară au cerut interzicerea totală a fumatului începând din 2025 și implementarea unui program pentru dezobișnuirea forțată a fumătorilor de viciul lor

Click aici pentru prognoza meteo pe 15 zile.

Medicii suedezi își motivează decizia prin necesitatea de a economisi mijloace pentru reabilitarea bolnavilor. Potrivit statisticilor, fumătorii sunt supuși de două ori mai des ca alți pacienți riscului de apariție a complicațiilor postoperatorii. 

La rândul său, Asociația bolnavilor de cancer din Suedia a publicat o scrisoare deschisă, în care le-a cerut politicienilor să impună un program de interzicere totală a fumatului începând din 2025. Înainte de aceasta se propune inițierea unor măsuri în vederea restricționării țigărilor pe teritoriul țării. Printre acestea, majorarea prețului la produse de tutungerie, transferarea vânzării de țigări în farmacii și mai ales elaborarea unui program de tratament forțat a persoanelor care nu sunt în stare să se lase voluntar de acest viciu.

Totuși, aceste proiecte ar putea rămâne doar pe hârtie. Ministrul suedez al sănătății, Maria Larsson, a declarat că împărtășește sentimentele adversarilor fumatului, dar se va pronunța împotriva acțiunilor radicale pe care aceștia le propun, inclusiv împotriva „criminalizării” fumatului. „Vom fi nevoiți să alocăm prea multe forțe de poliție pentru a urmări această nouă categorie de infractori. Cred că vom reuși să depășim problema dacă vom folosi un set de măsuri mai blânde pentru a determina partea fumătoare a populației să renunțe la acest viciu”, a declarat ministrul. În opinia sa, refuzul medicilor de a-i opera pe fumători constituie o astfel de măsură radicală.