Medicii vor primi bonusuri pentru prescrierea de rețete electronice

De: Marian Andrei / 15.06.2012, 12:00
Medicii vor primi bonusuri pentru prescrierea de rețete electronice
Medicii care vor prescrie peste 70% din numărul de rețete în format electronic, vor primi lunar un bonus de 100 de lei, până la sfârșitul acestui an.

Această modalitate de bonusare, alături de acordarea a câte 5 lei pentru fiecare card de sănătate eliberat, este menționată în Proiectul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de modificare a Contractului Cadru privind acordarea asistenței medicale în 2012, postat pe site-ul instituției.

Astfel, potrivit proiectului, suma cuvenită pentru serviciile a căror plată se realizează prin tarif pe serviciu exprimat în lei se acordă numai pentru semestrul II al anului 2012, după cum urmează: un medic cu listă proprie de asigurați care are mai mult de 70% rețete electronice din numărul total al prescripțiilor medicale recomandate în cadrul unei luni primește 100 de lei pe lună; pentru prescripții electronice reprezentând între 50% și 70% din numărul total al prescripțiilor medicale recomandate în cadrul unei luni se acordă 50 de lei pe lună, iar pentru eliberarea cardului național de sănătate, cu completarea datelor medicale, se acordă câte cinci lei pentru fiecare asigurat.

În cazul medicilor care refuză nejustificat să prescrie în sistem electronic, casele de asigurări de sănătate recuperează de la aceștia contravaloarea serviciilor medicale recomandate/medicamentelor cu și fără contribuție personală prescrise.

Conform declarațiilor reprezentanților CNAS, sistemul de prescriere a rețetei electronice va putea fi implementat începând cu 1 iulie. Timp de o lună de zile sistemul va fi testat din punct de vedere tehnic, iar până la sfârșitul anului, noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel actual.