Meditația transcendentala crește durata vieții

Apropo.ro / 03.05.2005, 09:30
Meditația transcendentala crește durata vieții
Un nou studiu arata ca meditația transcendentala - o tehnica de relaxare dezvoltata de gurul indian Maharishi și facuta celebra de formația The Bealtes în anii '60 - poate reduce riscul de deces cu aproape un sfert, relateaza cotidianul britanic The Guardian. Meditația


Un nou studiu arata ca meditația transcendentala – o tehnica de relaxare dezvoltata de gurul indian Maharishi și facuta celebra de formația The Bealtes în anii ’60 – poate reduce riscul de deces cu aproape un sfert, relateaza cotidianul britanic The Guardian.

Meditația transcendentala poate diminua stresul, dar și tensiunea arteriala, iar cei care practica aceasta tehnica au un risc de deces mult mai scazut.

„Studiul a descoperit ca în cazul oamenilor mai în vîrsta care au tensiunea arteriala mare, cei care practica meditația transcendentala au un risc de deces cu 23% mai scazut”, a spus Robert Schneider, care a condus cercetarea.

Studiul a fost subvenționat de guvernul SUA, iar rezultatele au fost publicate în American Journal of Cardiology. Cercetarea s-a bazat pe descoperirile a doua testari anterioare în care au fost cooptate 202 persoane în vîrsta, timp de 18 ani. Unii practicau meditația transcendentala, iar alții au încercat de-a lungul timpului alte tehnici precum relaxarea progresiva a mușchilor.

Grupul care practica meditația transcendentala a înregistrat cu 30% mai puține decese datorate bolilor de inima și cu 49% mai puține datorate cancerului.

Deși marimea eșantionului a fost relativ mica, aceste rezultate preliminare sugereaza ca reducerea efectiva a stresului poate scadea riscul de deces, au subliniat cercetatorii.

„Acest studiu arata ca toate modificarile de natura psihosociala și psihologica pot prelungi durata vieții”, a declarat Dr. Schneider, care conduce centrul de medicina naturala și prevenire de la Maharishi University of Management din Iowa.

Mediafax