„Melancholia”, desemnat filmul european al anului 2011

De: Gabriela Voicu / 05.12.2011, 09:59
Filmul "Melancholia" regizat de Lars Von Trier a primit premiul pentru cel mai bun film european in 2011, la cea de-a 24-a gala a premiilor Academiei Europene de Film, care a a avut loc, sambata seara, la Berlin.

Cel mai recent film al lui Lars von Trier, „Melancholia” – drama SF-apocaliptica lansata primavara aceasta la Cannes -, ruleaza in cinematografele din Romania din 30 septembrie.

Pelicula a primit premiul pentru cel mai bun film european in 2011, la cea de-a 24-a gala a premiilor Academiei Europene de Film

Cei 2.500 de membri ai Academiei Europene de Film au votat-o pe Susanne Bier cel mai bun regizor, pentru filmul „In A Better World/ Intr-o lume mai buna”, in timp ce distinctia pentru cea mai buna actrita europeana i-a revenit Tildei Swinton, pentru filmul „We Need to Talk about Kevin”.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Colin Firth, pentru „Discursul regelui/ The King’s Speech”. In afara de acest premiu, „Discursul regelui” a mai primit doua distinctii la gala de la Berlin – premiul pentru montaj (Tariq Anwar) si premiul publicului.

Lars von Trier

Filmul care a fost desemnat „Descoperirea europeana a anului” a fost „Adem/Oxygen” de Hans Van Nuffel, in timp ce productia „Pina” a fost votata „cel mai bun documentar european al anului 2011”.

La categoriile „Animatie” si „Scurtmetraj”, castigatoare au fost filmele „Chico & Rita” de Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba, respectiv „The Wholly Family” de Terry Gilliam. In cadrul aceleiasi gale, premiul Eurimages pentru coproductie a fost acordat Marielei Besuievsky din Spania.

Regizorul danez Lars von Trier a socat din nou in urma cu cateva luni, cand a confirmat ca noul lui proiect cinematografic, intitulat „Nymphomaniac”, va contine cateva scene sexuale reale.