Membrii UE trebuie sa permita accesul romanilor pe piata muncii pana la sfarsitul anului

De: Marian Andrei / 25.10.2011, 17:30
Membrii UE trebuie sa permita accesul romanilor pe piata muncii pana la sfarsitul anului
O rezolutie adoptata azi de Parlamentul European prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa permita accesul bulgarilor si romanilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul anului 2011.

Rezolutia, elaborata de europarlamentarul Traian Ungureanu precizeaza faptul ca nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul pe piata muncii a fortei de munca din tarile care au aderat in 2004 si 2007 .

„Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeana, arata ca muncitorii din estul Europei nu au generat somaj si nu au pus presiune pe sistemele de protectie sociala. Dimpotriva, influxul a adus crestere economica in tarile de destinatie, evaluat la 1% din PIB”, a precizat Raportorul in cadrul dezbaterii de azi, se arata intr-o informare a PE.

Deputatii europeni le cer statelor membre sa-si revizuiasca regulile privind perioadele de tranzitie inaintea deschiderii accesului pe piata muncii si solicita acelor state membre care inca impun restrictii cetatenilor bulgari si romani sa le elimine pana la sfarsitul lui 2011, inainte de termenul-limita final din 2013 prevazut in tratatul de aderare la UE.

In rezoluti se mai arata ca procedurile in vigoare pentru recunoasterea calificarilor profesionale reprezinta un alt mare obstacol in calea mobilitatii fortei de munca, cerand Comisiei Europene sa reformeze regulile UE in acest domeniu.