Memoria slaba, simptom al tulburarilor cardiace

Apropo.ro / 27.11.2006, 15:20
Memoria slaba, simptom al tulburarilor cardiace
Persoanele care au memorie slaba sau reacții lente prezinta un risc crescut de a fi diagnosticate cu tulburari cardiace și de a muri din cauza unui infarct, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk. Conform

Persoanele care au memorie slaba sau reacții lente prezinta un risc crescut de a fi diagnosticate cu tulburari cardiace și de a muri din cauza unui infarct, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Conform acestui studiu, desfașurat pe o perioada de 21 de ani, persoanele cu memoria slaba sau reacții lente au mai mari probabilitați sa moara din cauza unui infarct.

Psihologul Beverly Shipley, de la Universitatea din Edinburgh, coordonator al acestui studiu, a spus ca atât tinerii cât și persoanele în vârsta prezinta aceeași legatura între funcția cognitiva și riscul de deces din cauza unei maladii cardiace.

La studiu au participat peste 6.400 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 99 de ani.

Persoanele care reacționeaza lent sau au memorie și vedere spațiala slabe prezinta riscuri nu numai de a deceda din cauza unor boli cardiace, ci și din cauza unor maladii respiratorii.

La studiu s-a ținut cont de factori asociați maladiilor cardiace, precum activitațile fizice, tensiunea arteriala, excesul de greutate, fumat și istoricul familial.

Pe parcursul studiului, încheiat în 2005, au murit 1.550 de persoane, din diferite cauze. Persoanele cu agilitatea mentala scazuta au prezentat cu 10% mai multe șanse de a dezvolta o boala cardiaca. De asemenea, rata de deces din cauza unei maladii cardiace a fost mai mare în rândul acestor persoane.

Cercetatorii urmeaza sa analizeze în detaliu legatura dintre funcția cognitiva și mortalitate. O posibila explicație ar fi o proasta oxigenare cu sânge a inimii, simptom al bolilor cardiace, care afecteaza și fluxul de oxigen din creier.

Boala coronariana cardiaca este cea mai comuna cauza de deces în Marea Britanie, cu o medie anuala de 125.000 de morți.

Mediafax