Memoriile unei Gheișe

Apropo.ro / 10.04.2006, 11:02
Memoriile unei Gheișe
Câștigator a trei Oscaruri - pentru imagine, decoruri și costume -, "Memoriile unei Gheișe" a cucerit unanim prin spectacolul frumuseții în desfașurare, prin dramatismul unui destin aparte, desfașurat într-o lume definita prin feminitate, exotism,

Câștigator a trei Oscaruri – pentru imagine, decoruri și costume -, „Memoriile unei Gheișe” a cucerit unanim prin spectacolul frumuseții în desfașurare, prin dramatismul unui destin aparte, desfașurat într-o lume definita prin feminitate, exotism, seducție, matasuri, evantaie și intrigi. Patru dintre cele mai mari staruri asiatice au contribuit la charisma acestei senzuale povești de dragoste.

Zhang Ziyi, Ken Watanabe, Gong Li și Michelle Yeoh sunt doar unul dintre motivele reușitei unui asemenea film. Deși opțiunea regizorului pentru vedete de origine chineza într-un film a carui acțiune e plasata în Japonia (și a carui eroina este o gheișa, figura proeminenta a tradiției japoneze) a fost criticata inițial, jocul chinezoaicelor Zhang Ziyi, Gong Li și Michelle Yeoh, trei dintre cele mai mari staruri asiatice, a fost esențial pentru reușita filmului. Povestea începe în 1929, în Japonia. Chiyo, o fetița de noua ani dintr-un sarac sat de pescari, este vânduta unei gheișe din Kioto, pe nume Hatsumono. Geloasa pe frumusețea și delicatețea deosebita a fetiței, Hatsumono o supune permanent umilințelor și tratamentelor dure. Însa salvarea lui Chiyo vine în momentul întâlnirii cu Mameha, cea mai mare rivala a lui Hatsumono, care devine protectoarea ei. Chiyo începe sa fie instruita pentru a-și cultiva aptitudinile sociale și artistice și se transforma în Sayuri, cea mai apreciata gheișa din Kioto. Însa izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial zdruncina întreaga lume din jurul ei și pune în pericol viața lui Chiyo.

Mulți critici au vorbit despre unele slabiciuni ale scenariului ori despre caracterul melodramatic al poveștii lui Chiyo. Însa cei mai mulți au fost încântați de somptuozitatea imaginii (semnata Dion Beebe), de rafinamentul decorurilor, pe care autorii scenografiei, John Myhre și Gretchen Rau (recompensați cu un Oscar pentru munca lor) le-au migalit pâna în cel mai atent detaliu și de costumele create de Colleen Atwood, laureate și ele cu o statueta. „Filmul lui Rob Marshall, ecranizare a best-seller-ului scris de Arthur Golden în 1997, adauga o noua stralucire cuvântului . Imaginea și costumele te împing rapid spre o lume secreta, de extaz și rafinament, datorita careia devin palpabile textura unui chimono sau caldura unui obraz îmbujorat de fetița. Stilul filmului este fluid, temperat, chiar daca uneori puțin distant. Zhang Ziyi este încarnarea senzualitații, iar Michelle Yeoh are o gravitate emoționanta.

Citește mai multe despre film numai în

Tags: