Metodă inedită de deszăpezire în SUA: autoritățile aruncă brânză rasă pe străzi

De: Gabriela Voicu / 27.12.2013, 15:30
Metodă inedită de deszăpezire în SUA: autoritățile aruncă brânză rasă pe străzi
Autoritățile din Wisconsin, stat american recunoscut pentru producția mare de lactate, au decis să înlocuiasca sarea cu brânză rasă pentru deszăpezirea șoselelor.

Autoritățile din Wisconsin, stat american recunoscut pentru producția mare de lactate, au decis să folosească un program experimental de deszăpezire a drumurilor, care implică împrăștierea de brânză rasă pe șosele.

Conform New York Times, ingredientele sunt luate din industria alimentară a fabricanților de produse lactate – un domeniu care a „explodat” în acest stat, în ultima perioadă.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Resturile de cașcaval și brânză sunt mixate cu sarea industrială, rezultând o substanță care este împrăștiată pe drumuri ca un spray. Anterior, autoritățile au încercat și alte metode, folosind suc de sfeclă de zahăr sau diverse ingrediente de la bere, pentru a limita utilizarea sării, care nu dă rezultate bune și poluează apa. În plus, deszăpezirea cu sare poate costa anual până la 10 milioane de dolari. 

Cât despre soiurile de brânzeturi aruncate pe drumuri, se spune că provolone și mozzarella sunt cele mai bune când vine vorba de raportul apă/sare din compoziția lor. Programul-pilot de deszăpezire cu brânză va costa statul Wisconsin doar 6.500 de dolari – pentru transportul și depozitarea materialelor -, un raport complet al eficienței acestuia urmând să fie întocmit în primăvara anului 2014.