„Mica Italie” din Tara Hategului

Apropo.ro / 08.05.2009, 15:30
In Tara Hategului se regaste o comunitate de italieni stabiliti in Romania in urma cu un secol si jumatate.

In Tara Hategului se regaste o comunitate de italieni stabiliti in Romania in urma cu un secol si jumatate.

Cristian Tabara a stat de vorba cu acesti italieni cu suflet romanesc si ne prezinta povestea vietilor lor.

Petro Luchini, unul dintre italienii stabiliti in tara noastra, povesteste cum a ajuns sa se stabileasca aici: "Strabunicul meu si ceilalti italieni au venit aici de foame. Cum de foame mergem si noi acum dincolo de granite".

In majoritate taietori de lemne, italienii si-au parasit satele natale si au venit in Transilvania, atrasi de posibilitatea unui castig considerabil. Si aici au ramas! Astazi insa, urmasii taietorilor de lemne sunt contabili, avocati, medici, lucreaza in siderurgie sau sunt someri si cauta de lucru in … Italia, precum fiul lui Petro Luchini. "Nu i-au iesit pasientele cum a vrut el si s-a întors la Hateg", spune Luchini. "Unde iti este bine, acolo iti este si patria", spunea un proverb latin, care se aplica foarte bine in cazul italienilor care si-au intemeiat o "mica Italie” in Hateg.

tabara

In venele lor curge singe italienesc, dar sufletul le este romanesc suta la suta. Din cauza asta apreciaza sarmalele cu malai "din ala, romanesc" si lacrimeaza de cate ori vad Retezatul.

Povestea uimitoare a italienilor cu suflet romanesc din Tara Hategului care au stat de vorba cu Cristian Tabara, va este prezentata in editia din 10 mai a emisiunii "Te vezi la Stirile ProTv", de la ora 13.15.

tabara

tabara

mica italieÂ