Michelangelo Antonioni s-a stins din viata

Apropo.ro / 31.07.2007, 16:41
Michelangelo Antonioni s-a stins din viata
Legendarul regizor italian Michelangelo Antonioni, unul dintre cei mai influenti si celebri oameni ai cinematografiei a decedat astazi, la varsta de 94 de ani. Opera lui este considerata atat de critici cat si de public ca fiind un adevarat punct de reper in modernism si in

Legendarul regizor italian Michelangelo Antonioni, unul dintre cei mai influenti si celebri oameni ai cinematografiei a decedat astazi, la varsta de 94 de ani. Opera lui este considerata atat de critici cat si de public ca fiind un adevarat punct de reper in modernism si in estetica cinematografica.

Nascut in Ferrara, Antonioni a absolvit cursurile Universitatii din Bologna cu o diploma in economie, a lucrat ca jurnalist pentru un ziar local, iar in 1940 s-a mutat la Roma unde a inceput sa colaboreze la „Cinema”, revista oficiala de cinematografie a regimului fascist, condusa de Vittorio Mussolini. A fost concediat cateva luni mai tarziu iar in 1943 a inceput sa lucreze la primul sau lung-metraj, „Gente del Po”. In 1985 a suferit un accident vascular, in urma caruia a ramas paralizat si nemaiputand sa vorbeasca.

Michelangelo Antonioni se autodescria ca fiind un intelectual marxist, dar spre deosebire de contemporanii sai precum Fellini si Pasolini, filmele lui aveau in centru elita si burghezia urbana. Filmele lui Antonioni s-au distins prin cadre fixate indelung pe o singura actiune, printr-o frumusete uimitoare si o precizie extraordinara in a surprinde alienarea personajelor. Printre creatiile sale cele mai cunoscute se numara „Aventura”, „Blow-Up” si „Desertul rosu”.

Manuela Stoicescu

Tags: