Micro-apartamentele, locuințele viitorului (Video)

De: Carmen Ulian / 07.01.2015, 17:00
Micro-apartamentele, locuințele viitorului (Video)
Apartamentele de mici dimensiuni se bucură de o mare popularitate în zonele unde densitatea populației este în continuă creștere.

Micro apartamentele, sau cutiile de chibrituri cum mai sunt denumite, s-au răspândit din locul lor de baștină – centrele urbane din Asia – spre principalele orașe ale lumii, unde populația este în continuă creștere, iar spațiile de locuit devin o problemă tot mai mare.

Apartamentele de mici dimensiuni sunt de departe un fenomen în orașele moderne. Acest tip de locuință este comun în Japonia și Hong Kong din anii 70, ca urmare a numărului mare al cetățenilor, scrie sourceable.net.

În anumite orașe din America de Nord, micro apartamentele sunt privite ca spații la modă. În 2010, s-au realizat astfel de mici apartamente într-o clădire veche din centrul orașului Vancouver. Locuințele măsoară 25 metri pătrați, ideali pentru un student, un angajat ce călătorește în interes de serviciu, etc. Prețul chiriei se ridică undeva la 300 de dolari sau mai puțin.

Mico apartamentele au ajuns și în San Francisco și New York, unde designeri ingenioși au reușit să transforme spațiul mic la maximum, cu toate utilitățile incluse – baie, bucătărie, pat, birou, etc, totul se rezolvă cu ajutorul mobilierului modular.

La New York unele micro apartamente măsoară chiar și 16 metri pătrați, iar utilitățile sunt realizate mai mult pe verticală. Sunt locuințe ideale pentru persoanele active care nu petrec prea mult timp acasă.

Locuințele mici sunt o alternativă a celor prea scumpe pentru anumite buzunare.

În Sydney, de exemplu, prețul locuințelor a crescut cu 14,3% în 2013 și cererile pentru o casă sunt în creștere, precum și numărul populației care se va mări cu aproximativ 1,6 milioane de persoane în următorii 20 de ani, astfel că vaA fi nevoie de cel puțin 600.000 de noi locuințe. Pentru a putea face față noilor cerințe, Ministrul pentru Planificare are noi standarde în plan.

Chiar și așa, există anumite persoane care se plâng de ideea de micro apartament și dezvavantajele acestuia – lispa intimității, a spațiului personal, spațiu limitat pentru mobilă, haine, etc.

Primarul Michael Bloomberg și-a dat acordul, cu anumite restricții impuse, asupra construirii unui ansamblu rezidențail în New York, cu micro apartamente – până la 55 de locuințe, cu prețuri cuprinse între 940 și 1.800 de dolari pe lună, spre închiriere. Noile locuințe vor mpsura între 23 și 34 metri pătrați.

Și în timp ce unii se plâng de spațiul mic, alții aleg case cât mai mici pentru a intra în Cartea Recordurilor. Iar mai mic decât un astfel de apartament este cel denumit sicriu, arată cam la fel iar chiriașii plătesc până la 600 de dolari pe lună. Este un loc bun numai pentru somn.