Microsoft Romania, vedeta între filiale

Apropo.ro / 14.07.2004, 13:05
Microsoft Romania, vedeta între filiale
Cu o creștere a cifrei de afaceri de 27% pe anul fiscal încheiat la 30 iunie, filiala din Romania a celui mai mare producator de software la nivel mondial, Microsoft, este nominalizata pentru titlul de cea mai buna filiala a companiei din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

Cu o creștere a cifrei de afaceri de 27% pe anul fiscal încheiat la 30 iunie, filiala din Romania a celui mai mare producator de software la nivel mondial, Microsoft, este nominalizata pentru titlul de cea mai buna filiala a companiei din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

Microsoft Romania, prezenta pe piața locala de opt ani, a avut o creștere medie în perioada 1996-2004 de 62% pe an, au anunțat oficialii companiei. Rezultatele bune sunt confirmate și de faptul ca directorul Microsoft Rominia, Silviu Hotaran, a devenit acum șef al diviziei Europa de Sud-Est a Microsoft și va coordona operațiunile din șase țari aflate în zona Balcanilor (Slovenia, Croația, Serbia, Bulgaria, Romania și Republica Moldova). De asemenea, interesul pentru piața locala este subliniat și de faptul ca directorul executiv (CEO) al Microsoft, Steve Ballmer, intenționeaza sa viziteze Romania pina la sfirșitul acestui an.

Crema o ia Office

Filiala locala a Microsoft – a carei politica nu permite anunțarea rezultatelor defalcate ( cifra de afaceri sau profitul), în special din cauza reglementarilor din Statele Unite – a precizat însa segmentele de activitate cele mai profitabile. În anul fiscal abia încheiat vedeta Microsoft ramine pachetul Office, care a reprezentat 44-45% din încasari, vinzarile acestor aplicații crescind cu 25% fața de anul fiscal anterior. Au crescut puternic de asemenea vinzarile de platforme pentru servere (plus 30%), ele reprezentind cam 21-22% din totalul încasarilor. Sistemele de operare Windows reprezinta 30% din cifra de afaceri a filialei Microsoft și au înregistrat creșteri ale vinzarilor de 22 de procente.

O pondere mai mare în afacerile companiei au început sa aiba proiectele de mare amploare, în special din sectorul public. Companiile medii și mici continua sa aduca 57-58% din încasarile Microsoft Romania, iar proiectele de anvergura reprezinta restul de 42-43%. Încasarile venite din partea sectorului IMM au crescut în ultimul an fiscal cu aproape 16 procente, în timp ce încasarile venite de la proiecte guvernamentale au urcat cu 43% fața de perioada anterioara.

Reorganizare la nivel regional

Silviu Hotaran, care a condus pina acum filiala din Romania, este de acum înainte responsabil regional, fara sa își mute biroul de la București. Principala prioritate ramine reorganizarea structurilor din aceste țari, dupa modelul aplicat în Romania și care a avut deja succes aici. „Vom încerca din nou deschiderea unui birou în Republica Moldova, pentru a exploata oportunitațile de acolo”, a spus Silviu Hotaran. Filiala regionala capata prin acest proces de centralizare o greutate mai mare în cadrul structurii corporatiste a Microsoft, a explicat el.

Responsabilul celui mai mare producator de software la nivel mondial a tras un semnal de alarma în privința fenomenului outsourcing, care a atras multe companii straine interesate de industria software locala. „Outsourcingul este o oportunitate de moment. Strategia pe termen lung trebuie sa fie axata pe crearea de valoare interna. Creșterea salariilor și a nivelului de trai în Romania îi va face pe toți cei care au apelat la outsourcing sa plece în alte locații mai ieftine”, a avertizat șeful Microsoft Romania.

Tinerii romani iau crema festivalurilor internaționale

Pe linga rezultatele financiare bune, Microsoft Romania a anunțat și doua succese ale programelor de colaborare cu instituțiile de învațamint superior din țara, concretizate în doua premii importante pentru studenții romini.

Echipa de tineri care a participat la festivalul de film Imagine Cup 2004, la Sao Paolo, în Brazilia, a ocupat locul întii la categoria film de scurt metraj, cu producția „Nostrum Capitulus”, realizata exclusiv pe computer. Locul al doilea a revenit echipei din Statele Unite. Studenții de la Iași au ciștigat astfel un premiu de 8.000 de dolari.

De asemenea, o echipa de la Universitatea Politehnica a obținut locul al doilea la concursul de aplicații software IEEE Computer Society International Design Competition. Tinerii au creat un soft pentru telefoanele mobile inteligente (SmartPhones), care permite rezolvarea rapida a unor situații dificile. Aplicația este destinata special pentru protecția copiilor și supravegherea batrinilor sau persoanelor suferinde. Ea permite localizarea rapida a celui aflat în dificultate, trimițind mesaje atit serviciilor speciale – poliție, ambulanța – cit și familiei, supraveghetorilor sau apropiaților. De asemenea, aplicația trimite mesaje catre utilizatorii de telefon aflați în apropiere, care pot și ei sa intervina rapid, uneori poate chiar decisiv, în cazuri de urgența. Echipa din Politehnica a ciștigat un premiu de 10.000 de dolari.

Sursa: ZF
[email protected]