Mierea, avocado sau cafeaua vor deveni un lux în viitor

De: Carmen Ulian / 29.07.2014, 12:30
Mierea, avocado sau cafeaua vor deveni un lux în viitor
Pe fondul schimbării climei ce afectează culturile, multe dintre alimentele pe care astăzi ni le permitem vor ajunge să fie catalogate de lux: 200 dolari o friptură sua 30 de dolari o cafea.

Unele dintre alimentele pe care noi le consumăm zilnic precum cafeaua, lămâile, cacaoa, etc, vor putea deveni produse de lux în viitorul apropiat. Acest lucru s-ar datora schimbărilor de climă din ultimii ani care afectează culturile și creșterea plantelor. Multe dintre ele vor putea fi salvate doar dacă vor fi crescute separat, în sere, ceea ce ar putea crește mult prețul lor de vânzare.

1. Cerealele – experții sunt de părere că anumite culturi de porumb sau orez, de exemplu, vor fi din ce în ce mai mici și nu vor putea acoperi toată cererea de pe piață. De exemplu, am putea plăti cu până la 30% mai mult pe un castron cu cereale până în 2030.

2. Cafeaua – prețurile producătorilor de cafea au început deja să crească. Boabele de cafea au nevoie de un anumit climat pentru a se dezvolta, iar căldura globală ar putea afecta prețul de vânzare prin creșterea lui cu până la 34% până în 2020.

3. Ciocolata – fermierii sunt preocupați de creșterea cererii de ciocolată pe piața din China. Acest lucru s-a observat și printr-o creștere a prețurilor cu 2.8% pe piața de retail din SUA, anul trecut.

4. Carnea de vită – anul acesta numărul efectiv de bovine din SUA a înregistrat o scădere, și pe fondul secetei, iar acest lucru a condus la creșterea prețului per kilogram de carne cu 3,50 dolari. Situația nu este îmbucurătoare nici pe viitor.

5. Mierea – coloniile de albine au un declin, cu până la 30%, înregistrat în ultimii 6 ani pe fondul vremii nefavorabile, pesticidelor, bolilor și condițiilor de transport. Toate acestea au făcut ca prețul mierii să atingă o creștere record de până la 2,12 dolari pentru aproape jumătate de kilogram.

6. Avocado – în California, unde se găsește 95% din producția globală de avocado, seceta a creat mari probleme culturilor. Dacă această situație continuă producția se va reduce cu peste 40% în următorii 30 de ani.