Mihaela Bilic – Cum să slăbeşti sănătos la “Ce se întîmplă, doctore?”

De: Cătălina Matei / 15.10.2007, 12:32
Mihaela Bilic - Cum să slăbeşti sănătos la “Ce se întîmplă, doctore?”
Este cunoscută drept ”nutriţionista vedetelor” şi promovează pîinea, consumată moderat, în orice dietă. Mihaela Bilic face parte din juriul concursului “Poftiţi la slăbit!”, din cadrul emisiunii ”Ce se întîmplă, doctore?”, prezentată de Oana Cuzino în fiecare sîmbătă, de la 17.45, la PRO TV, şi supraveghează îndeaproape dietele celor nouă concurenţi.

– Cît de eficient poate fi un concurs TV pentru cineva care doreşte să slăbească?
Concurenţii sînt mult mai motivaţi pentru că se află în centrul atenţiei. Le este ruşine. Nu mai e ca atunci cînd spun că se apucă de dietă începînd de luni şi nu se apucă pentru că nu dau socoteală nimănui. Atunci cînd toată lumea e cu ochii pe tine şi nu poţi scăpa de camerele de filmat, nu prea ai cum să dai înapoi.

– Cum ţi se par concurenţii?
Acum, la început, sînt plini de entuziasm. Sper să-i şi ţină pînă la sfîrşit. În orice dietă, şi mai ales în cazul lor, apare un moment critic. Iar acest concurs durează trei luni. Dintre concurenţi, doar Radu ar avea nevoie totuşi de o intervenţie chirurgicală. În cazul lui, doar o cură de slăbire nu rezolvă problema.

– Le-ai recomandat diete personalizate?
Nu. Toţi merg pe dieta hipocalorică, adică trebuie să consume mai puţine calorii decît are nevoie organismul, mai puţine grăsimi şi să aibă, obligatoriu, la fiecare masă, un pic de pîine sau un produs cu un pic de amidon. Fiecare mănîncă ce-i place, cu excepţia prăjelilor şi a zahărului în exces, respectînd numărul de calorii permise. Au voie să consume cîte un fruct pe zi sau o bucăţică de produs dulce.

– Cîte kilograme au reuşit să slăbească pînă acum?
În cele două săptămîni, de cînd au început dieta, au slăbit, cel mai mult, 3 kilograme. Unii slăbesc mai uşor, alţii mai greu, pentru că şi diferenţa de kilograme îi deosebeşte. Fiecare concurent are un alt ritm de slăbit.

– În afara concursului, care a fost recordul de slăbit?
Nu sînt de acord cu slăbitul spectaculos într-un timp foarte scurt. Dacă e să vorbim de un record, acela a fost de 30 de kilograme într-un an. Nu mă încîntă cît de mult a slăbit cineva, ci felul în care reuşeşte să se menţină după acest record.

– Ce impact crezi că va avea un astfel de concurs asupra celor care privesc de-acasă?
Cu siguranţă, interesul va fi mare şi sper ca oamenii să înţeleagă cum trebuie să slăbească sănătos. Să nu mai aplice dietele în care se înfometează şi nici regimurile disociate, crezînd că vor slăbi peste noapte. E plină piaţa de asemenea diete. Vrem să transmitem un altfel de mesaj decît acela care apare prin reviste, de genul: ”Vine vara şi slăbeşte repede ca să încapi în costumul de baie”.

– Se spune că privitul la televizor îngraşă. În cazul acestei emisiuni, ce efect va avea televizorul?
Să sperăm că nu vom avea ”ronţăitori” în faţa televizorului. Sau măcar să se uite în timp ce folosesc aparatele de slăbit. Se poartă exerciţiile pe bicicleta medicinală în timp ce te uiţi la televizor. Cei de-acasă trebuie să înţeleagă că e bine să consume cîte puţin din toate alimentele şi să ştie că prăjelile sînt mai periculoase decît o felie de pîine.

– Dintre vedetele autohtone, pe cine ai mai ajutat să slăbească?
Toate vedetele noastre sînt normo-ponderale, aşa că nu mai au nevoie să slăbească. A devenit şi pentru ele o activitate full-time. Acum se întreţin.

– Dar de o cură de îngrăşare e nevoie în showbiz?
Apar tot felul de domnişoare prin reviste extrem de slabe. Nu ştiu în ce măsură acele poze reprezintă rezultatul unei prelucrări pe calculator sau al unei înfometări excesive. Aceste fete ar trebui să mănînce mai des. Aş promova o campanie de îngrăşare a vedetelor care au nevoie. N-ar trebui să o facă pe mironosiţele spunînd: ”Vai, dar eu mănînc de toate şi nu mă îngraş deloc!” şi, de fapt, să se înfometeze. Cei care se uită la ele şi vor să arate ca ele primesc un mesaj greşit.

Televizorul slăbeşte!
Să sperăm că nu vom avea ”ronţăitori” în faţa televizorului. Sau măcar să se uite în timp ce folosesc aparatele de slăbit. Se poartă exerciţiile pe bicicleta medicinală în timp ce te uiţi la televizor. Cei de acasă trebuie să înţeleagă că e bine să consume cîte puţin din toate alimentele şi să ştie că prăjelile sînt mai periculoase decît o felie de pîine.