Mii de britanici mor anual din cauza medicamentelor

Apropo.ro / 02.07.2004, 15:27
Mii de britanici mor anual din cauza medicamentelor
Peste zece mii de britanici își pierd viața, anual, din cauza reacțiilor adverse ale unor medicamente, arata un studiu citat de BBC online. Cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au studiat fișele a 18.820 de persoane internate la doua spitale din Merseyside, în

Peste zece mii de britanici își pierd viața, anual, din cauza reacțiilor adverse ale unor medicamente, arata un studiu citat de BBC online.

Cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au studiat fișele a 18.820 de persoane internate la doua spitale din Merseyside, în perioada noiembrie 2001 – aprilie 2002 și au descoperit ca un pacient din 16 a fost internat din cauza reacțiilor adverse la medicamente precum aspirina. 28 dintre aceștia și-au pierdut viața din aceasta cauza.

La nivel național, numarul deceselor cauzate de medicamente uzuale administrate greșit se poate ridica la 10.000 pe an, deși majoritatea oamenilor nu au probleme de acest gen.

Cercetatorii au descoperit ca 1.225 de persoane au fost internate la cele doua spitale în perioada respectiva pentru reacții adverse la medicamente. Cei mai mulți luasera aspirine sau alte analgezice. Alții luasera medicamente pentru subțierea sîngelui sau diuretice, pentru a reduce cantitatea de apa din corp. Reacția adversa cel mai des întîlnita a fost hemoragia interna la nivelul stomacului.

Potrivit calculelor cercetatorilor, 0,15% dintre cei internați in spital mor ca urmare a reacțiilor adverse la medicamente. La nivel național, cifra ar fi fost de 5.700 de persoane în 2002, dar cifra poate fi și mai mare daca se iau în calcul numarul celor care au murit din aceeași cauza în afara spitalului.

Peste jumatate dintre reacțiile adverse (70%) pot fi evitate. Cercetatorii sînt de parere ca medicii ar trebuie sa se gîndeasca bine daca pacienții nu pot fi tratați cu doze mai mici dintr-un anumit medicament.

Mediafax