Mii de politisti chinezi incearca sa stopeze violentele interetnice

De: Marian Andrei / 08.07.2009, 12:27
Mii de politisti chinezi incearca sa stopeze violentele interetnice
Mii de membri ai fortelor de securitate au fost mobilizati la Urumqi, in incercarea de a opri violentele din regiune

Violentele etnice izbucnite duminica la Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang, soldate cu 156 de morti si peste 1000 de raniti, au determinat mobilizarea in zona a mii de membri ai fortelor de securitate in incercarea de a aplana conflictul.

In cea de-a patra zi de violente interetnice grave, aproximativ 200 de uiguri, avand asupra lor arme improvizate, protestau la Urumqi, in timp ce militari si politisti, inarmati cu arme automate si echipati cu costume de protectie si-au ocupat pozitiile in centrul orasului, pentru a incercui cartierele de uiguri.

"Noaptea trecuta, aproximativ 300 de hani au spart cordonul de securitate si au atacat casele si au distrus un restaurant", a motivat protestele un musulman, Akbar, in varsta de 20 de ani. "Ei au batut chiar un barbat de 50 de ani", a mai spus el. Informatiile acestea nu au fost verificate pana in prezent.

Protestele au fost declansate de un conflict intr-o uzina de jucarii, dupa ce membri ai etniei uigure au fost acuzati ca au abuzat de o femeie chineza.

In Xinjiang, locuiesc circa 8,3 milioane de uiguri, musulmani turcofoni. Aici au loc frecvent miscari separatiste, locuitorii denuntand reprimarea politica si religioasa desfasurata de China sub pretextul luptei impotriva terorismului.

Citeste mai mult despre violentele din China, la Mediafax.