Milano va avea primele „paduri verticale” din lume

Apropo.ro / 16.11.2011, 13:28
Milano va avea primele
Un arhitect italian, Stefan Boeri, a venit cu un plan inedit de a "imbraca" doua cladiri de apartamente cu copaci, pentru a combate nivelul ridicat de poluare din Milano, Italia.

Se pare ca Milano, capitala internationala a modei, este cel mai poluat oras din Italia. Dezvoltarea urbana excesiva si cresterea emisiilor de carbon au afectat simtitor calitatea aerului din acest oras.

Arhitectul Stefano Boeri a venit cu o idee inedita, naturala, de a imbraca doua cladiri de apartamente cu aproximativ 900 de copaci care, daca ar fi fost la sol, ar fi ocupat o suprafata de 10.000 de metri patrati.

Unul din turnurile care vor fi imbracate cu copaci

Unul din turnurile care vor fi imbracate cu copaci

„Diversitatea plantelor si caracteristicile lor produc umiditate, absorb dioxidul de carbon si particulele de praf, producand oxigen si protejand impotriva radiatiilor si a poluarii acustice, imbunatatind calitatea spatiilor locative si salvand energie. Irigarea plantelor va fi produsa in mare masura prin filtrarea si folosirea apelor gri produse de constructie. In plus, sistemele fotovoltaice de energie eoliana vor contribui, impreuna cu microclimatul precizat anterior pentru a creste gradul de autosuficienta energetica a celor doua turnuri” a declarat Boeri pentru a demonstra ca acest proiect chiar va imbunatati calitatea atmosferica a orasului.

Prezenta vegetatiei va incuraja si prezenta pasarilor si a insectelor in aceste gradini miniaturale. Adaugand la acest concept si un pret cu 5% mai mare decat al unui zgarie nori clasic, speram ca si alte municipalitati sa il ia in considerare pentru proiectele de dezvoltare urmatoare.