Militari americani sancționați pentru că au lăsat deschisă ușa postului de control al bombei atomice

De: Marian Andrei / 23.10.2013, 11:30
Militari americani sancționați pentru că au lăsat deschisă ușa postului de control al bombei atomice
Patru ofițeri au fost sancționați pentru că, în cazul a două incidente, nu au respectat regulile de acces în postul de lansare a bombei atomice, au dezvăluit ieri oficiali americani.

Centrele de control ale armelor nucleare americane sunt în permanență ocupate de doi ofițeri care le supraveghează. Acestora le este interzis oficial să deschidă și, cu atât mai mult, să lase deschisă ușa care duce la postul lor, în timp ce unul dintre cei doi este absent sau doarme.

Pe vremea.apropo.ro găsești vremea pe 15 zile

Dar în aprilie, la baza Minot, în North Dakota, în timp ce unul dintre cei doi ofițeri de gardă dormea, coechipierul său a lăsat să intre bucătarul care le aducea mâncarea, a declarat locotenent-colonelul John Sheets, purtător de cuvânt al Global Strike Command, care conduce misiunile nucleare ale forțelor aeriene.

O lună mai târziu, la baza Malmstrom, în Montana, unde se află o treime dintre armele intercontinentale americane, un alt ofițer a întredeschis ușa de la postul de control pentru a lăsa să intre o echipă de mentenanță, în timp ce colegul lui dormea.

În ambele cazuri, ofițerii au lăsat „ușile deschise în timp ce acestea ar fi trebuit închise”, a subliniat locotenent-colonelul Sheets, iar al doilea ofițer ar fi trebuit trezit înainte de deschiderea ușii.

Cele două incidente reprezintă noi probleme pentru forțele strategice americane, după ce, în august, o inspecție la forțele aeriene a calificat drept „nesatisfăcătoare” unitatea care se ocupă de controlul misiunilor intercontinentale (ICBM) de la Malmstrom.