Millenium

Apropo.ro / 03.03.2008, 00:00
Millenium
În urmă cu nouă ani, am auzit pentru prima oară de Millenium. În prezent, cei şapte tineri din Chişinău au deja cinci albume pe piaţă şi se pregătesc pentru un material cu piese în italiană. Ne cîntă balade, colinde, doine, dar şi melodii pop sau rock. Componenţii trupei au vîrste cuprinse între 16 şi 25 de ani şi de mici stau cu burta pe cartea... de muzică.

În 1997, membrii formaţiei Millenium erau elevi la liceele de muzică din Chişinău “Ciprian Porumbescu” şi “Serghei Rahmaninov”. În prezent, liceenii de atunci au terminat Colegiul de muzică din Chişinău. Pînă acum, au scos pe piaţă cinci albume, dintre care două împreună cu Benone Sinulescu. De altfel, maestrul ne spunea în urmă cu ceva vreme că motivul pentru care vom auzi de Milllenium şi peste 10, 20 sau 30 de ani este unul fabulos de important, pe lîngă talent: muncă zi-lumină! “Repetiţiile noastre durează şi 12 ore, în funcţie de programul tuturor. Ne place şi acum să repetăm la nesfîrşit. Nu poţi să faci muzică fără studiu, fără muncă şi fără să te dedici total”, spun ei. “În plus, avem un profesor excelent, , Vlad Gorgos. El are grijă de noi şi de tot ceea ce facem”. Cei şapte membri Millenium merg în fiecare zi la Conservatorul din Chişinău, unde au două studiouri. “Aici este casa noastră, aici cîntăm, aici alergăm, mîncăm, facem vocalize, studiu la instrumente, compunem şi înregistrăm, aici ţinem diplomele şi trofeele cîştigate”, povestesc ei.

În pană de curent la Paris
Repertoriul lor este atît de variat încît pot cînta oriunde, de la cluburi pînă la scene pretenţioase din Londra sau Paris, dar şi la petreceri în spaţii neconven­ţionale. La unul dintre concertele de la Paris, au avut neşansa să rămînă în pană de curent. “Dădeam spectacol în aer liber şi, la un moment dat, instrumentele nu s-au mai auzit. Din fericire, nu cîntasem încă piesele franţuzeşti din repertoriu, astfel că am continuat a capela cu instrumente reci, cu o chitară acustică şi cu percuţie”, îşi amintesc ei. Timp de 20 de minute, şi-au ţinut publicul cu sufletul la gură. Rezultatul? La finalul concertului, toată lumea era în picioare. În plus, au fost contactaţi de un organizator francez, care le-a oferit pe loc încă trei concerte în Franţa.

V-am convins?
Ei bine, tinerii din Chişinău au 50-70 de concerte pe an. “Repetăm 5000 de ore pentru 50 de spectacole”, spun ei zîmbind. După atîta muncă şi la atîta talent, recompensele, de cinci ani încoace, sînt mari. “Cea mai mare bucurie a noastră e spectacolul de Crăciun, de la Chişinău. Noi sărbătorim Crăciunul după calendarul vechi”. Anul acesta, au ţinut un concert de patru ore la Opera din Chişinău. Biletele se vînduseră în totalitate cu luni de zile înainte. Alături de ei, pe scenă a fost şi Benone Sinulescu. “Colaborarea cu maestrul ne onorează şi ne stimulează”, spun cei şapte. Cît despre bani? “Nu ştim despre ce vorbiţi. Banii nu aduc fericirea, iar noi ne dorim să fim fericiţi…”, rîd ei.